Auroră boreală, de o frumuseţe ireală, a fost văzută recent (video)

Fenomenul natural a fost descoperit recent de un grup de oameni de ştiinţă canadieni amatori şi l-au numit, aşa cum este dreptul lor de descoperitori, STEVE.
Aurora STEVE
Aurora STEVE (NASA Goddard)

Aurorele boreale şi australe reprezintă unele dintre cele mai mari spectacole ale naturii: aceste desene misterioase de lumini colorate care se mişcă la latitudini mari ale planetei noastre sunt un efect secundar neaşteptat al interacţiunii dintre vântul solar şi atmosfera noastră, atrăgându-ne atenţia şi curiozitatea de milenii.

Până în prezent credeam că ştim totul despre aurore, mai ales după era explorărilor spaţiale, dar natura încă ne oferă surprize. Recent, un grup de oameni de ştiinţă canadieni amatori au descoperit şi numit, aşa cum este dreptul lor de descoperitori, un nou tip de auroră boreală pe care l-au documentat pentru prima dată.

Au botezat-o STEVE, creând chiar şi un acronim pentru a explica numele ciudat: 'Strong Thermal Emission Velocity Enhancement' (îmbunătăţeşte viteza cu emisii termice puternice).

STEVE apare ca o bandă strălucitoare de lumină colorată între mov şi verde, cu forma caracteristică a draperiilor aurorale şi reprezintă porţiunea vizibilă a unui proces invizibil de interacţiune dintre ionii din atmosfera superioară, deşi mecanismul exact prin care acest flux ionic emite lumină este încă necunoscut.

(NASA Goddard)

Imaginile sunt de o frumuseţe ireală şi demonstrează că există încă mistere care trebuie rezolvate şi multe alte fenomene de descris.

Mai multe informaţii: STEVE the aurora makes its debut in mauve