Australia, “deschisă” la mutarea ambasadei din Tel Aviv în Ierusalim

Premierul australian Scott Morrison
Premierul australian Scott Morrison (Mark Graham/AFP/Getty Images)

Guvernul australian s-ar putea alătura Statelor Unite şi Guatemalei în ceea ce priveşte mutarea ambasadei israeliene din Tel Aviv în Ierusalim, a afirmat marţi premierul australian Scott Morrison.

“Suntem dedicaţi unei soluţii cu două state, dar sincer, acest lucru nu s-a derulat prea bine, nu a fost înregistrat un progres prea mare.”, a declarat Morrison reporterilor, potrivit Deutsche Welle.

Morrison a mai afirmat că nu a fost luată o decizie finală în legătură cu mutarea, dar a adăugat că “Australia ar trebui să fie deschisă, şi eu sunt deschis la această măsură, şi guvernul nostru este deschis la ea”.

Canberra va vota de asemenea împotriva recunoaşterii Autorităţii Palestiniene ca preşedinte al G77 – o organizaţie a ONU ce cuprinde naţiuni în curs de dezvoltare – şi îşi va revizui sprijinul pentru acordul nuclear iranian.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat pe Twitter că este “foarte recunoscător” pentru posibila schimbare politică.

Dacă îşi va muta ambasada în Ierusalim, Australia va deveni cea de-a treia ţară din lume care va avea delegaţi în oraşul disputat. La sfârşitul anului trecut, preşedintele american Donald Trump a ordonat că ambasada SUA din Israel să fie mutată în Ierusalim şi relocalizarea sa a fost finalizată în luna aprilie a acestui an. Această mişcare a fost urmată de Paraguay şi Guatemala, însă Paraguay şi-a anulat decizia ulterior şi şi-a mutat reprezentanţii înapoi în Tel Aviv.

Adresându-se marţi reporterilor, Morrison a afirmat că a făcut declaraţia fără să discute această problemă cu administraţia SUA. El a precizat, în schimb, că mişcarea a fost propusă de Dave Sharma, fost ambasador australian în Israel, care urmăreşte să obţină la viitoarele alegeri un loc în Parlament din partea Partidului Liberal al premierului.

Premierul are nevoie de victoria lui Sharma în alegerile din districtul Wentworth din Sydney, unde există o populaţie evreiască numeroasă. Dacă Sharma va pierde în faţa unui rival independent, guvernul lui Morrison îşi va pierde majoritatea. Alegerile sunt programate să aibă loc sâmbătă.

Răspunzând afirmaţiilor lui Morrison, Partidul Muncii, din opoziţie, a declarat că premierul ar trebui să plaseze interesele naţionale ale Australiei în faţa propriilor sale interese.

“Scott Morrison este acum atât de disperat să nu îşi piardă funcţia, încât este pregătit să spună orice dacă consideră că îl va ajuta să câştige câteva voturi, chiar şi în defavoarea interesului naţional al Australiei”, a afirmat Penny Wong, purtătoare de cuvânt a Partidului Muncii.

“Politica externă şi interesul naţional al Australiei sunt mult prea importante pentru a ne juca cu ele în această manieră”, a adăugat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe