Australia recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului

După ce a anulat o politică veche de câteva decenii privind Orientul Mijlociu, Australia aşteaptă acum să îşi mute ambasada din Israel în oraşul Ierusalim. Anul trecut, SUA a recunoscut unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului, declanşând tulburări violente în regiune.
Premierul australian Scott Morrison
Premierul australian Scott Morrison (Mark Graham/AFP/Getty Images)

Premierul australian Scott Morrison a afirmat sâmbătă că guvernul său recunoaşte Ierusalimul de Vest drept capitală a Israelului, punând capăt unei politici externe australiene vechi de câteva decenii cu privire la Orientul Mijlociu, potrivit Deutsche Welle.

Morrison a declarat că, în ciuda acestei decizii, guvernul său îşi va muta ambasada „atunci când va fi practic şi după determinarea statutului final”, făcând referire la o soluţie politică a conflictului israeliano-palestinian.

Anul trecut, Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a mutat Ambasada SUA acolo în mai 2018, declanşând tulburări violente în Teritoriile Palestiniene şi în Orientul Mijlociu.

Decizia lui Trump a declanşat deja un val de critici în cadrul comunităţii internaţionale pentru subminarea procesului de pace ce urmăreşte să găsească o soluţie politică la acest conflict. Majoritatea statelor comunităţii internaţionale susţin că statutul Ierusalimului ar trebui să fie stabilit prin discuţii de pace cu palestinienii.

Statutul Ierusalimului a fost un factor esenţial pentru blocarea precedentelor negocieri de pace între israelieni şi palestinieni, în special cu privire la cum va fi împărţită suveranitatea asupra oraşului şi gestionarea locurilor sfinte din acesta. Palestinienii consideră Ierusalimul de Est drept capitală a unui viitor stat al lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe