Australia: Uraganul Jack suspendă căutarea avionului malaezian dispărut

Autorităţile din Malaezia investighează ipoteza ca Boeing-ul 777 să fi zburat nedetectat la bazele  controlate de talibani din Afganistan.
Autorităţile din Malaezia investighează ipoteza ca Boeing-ul 777 să fi zburat nedetectat la bazele controlate de talibani din Afganistan. (youtube.com)

Sunt deja şapte săptămâni de când continuă căutările avionului companiei Malaysian Airlines, fără a se obţine rezultatele sperate. Rudele victimelor cer să fie cercetată mai detaliat „pista afgană”.

Uraganul Jack opreşte căutarea avionului companiei
Malaysian Airlines dispărut la 8 martie cu 239 de pasageri la bord. În baza unei decizii a guvernului australian, zece avioane şi zece nave care operau căutările nu vor ieşi pe teren din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, relatează miercuri Rai News.

Sunt şapte săptămâni de când Australia este angajată în căutarea avionului Boeing, iar acum primul ministru Tony Abbott a recunoscut că monitorizarea apelor cu ajutorul dronelor nu a dat rezultatele sperate şi că este timpul să se schimbe strategia. "Trebuie să regândim metoda, dar nu ne vom opri până când nu vom face totul pentru a rezolva acest mister", a declarat premierul australian.

Atât Australia cât şi Malaezia, prin implicarea lor în căutări, încearcă să ofere răspunsuri, familiilor persoanelor de la bordul avionului MH370. Unele dintre familii, într-o scrisoare publicată pe Facebook, au cerut ministrului Apărării din Malaezia, Hishammuddin Hussein, să cerceteze pista potrivit căreia avionul ar fi aterizat în Kandahar, Afganistan.

Acum două săptămâni, după ce echipa australiană de căutare a încetat să primească semnale de la cutia neagră a avionului, a apărut o nouă teorie legată de dispariţia cursei. Teroriştii ar fi deturnat zborul Malaysia Airlines MH 370, avionul aterizând în Afganistan; pasagerii ar fi în viaţă, dar cu o stare de sănătate precară, anunţa pe 10 aprilie ziarul rusesc, Moskovsky Komsomolets.

Cei 239 de pasageri ar fi supravieţuit aterizării forţate şi s-ar afla într-o stare precară de sănătate din cauza lipsei de hrană, mai relata ziarul rusesc.

Noul raport al echipei de investigaţii internaţionale, chiar dacă nu a fost confirmat încă public de către oficialii din Malaezia, se potriveşte cu declaraţiile recente ale oficialilor ruşi, care spuneau că avionul deturnat se află în apropierea Pakistanului. Raportul rusesc concordă şi cu mesajele oficialilor Malaysia Airlines care spuneau că pasagerii zborului MH-370 sunt în viaţă.

Ziarul rusesc a primit informaţii de la un agent al serviciilor secrete, conform cărora avionul deturnat se află în Afganistan, lângă graniţa cu Pakistan.