Australia va mobiliza un contingent militar împotriva Statului Islamic

Primul ministru australian Tony Abbott.
Primul ministru australian Tony Abbott. (Saeed Khan-Pool / Getty Images)

Un contingent militar australian, care va include opt avioane Super Hornets cât şi forţe speciale, va lua parte la operaţiunile conduse de Statele Unite împotriva Statului Islamic.

Anunţul a fost făcut duminică de premierul australian Tony Abbott, care a precizat că ar mai putea trimite avioane de control aerian şi alimentare. Forţele speciale mobilizate ar putea activa drept consilieri ai forţelor armate irakiene şi ai forţelor kurde Peshmerga.

Personalul forţelor aeriene va număra între 400 şi 600 de ofiţeri.

Cererea oficială a survenit în ultimele 24 de ore, a declarat Abbot, care a vorbit cu noul premier irakian Haider al Abadi vineri noapte.

Abbot a avertizat că operaţiunea ar putea dura ”într-adevăr multe luni”. Conversaţia sa cu preşedintele american Barack Obama l-a făcut să înţeleagă că ”preşedintele este pregătit pentru o contribuţie americană lungă faţă de această misiune particulară”.

Chiar dacă Obama a aprobat atacurile aeriene împotriva ţintelor Statului Islamic de pe teritoriul Siriei, Abbott a afirmat că Australia nu intenţionează să opereze în Siria. Procedurile legale sunt diferite faţă de cele cu Irakul, deoarece Siria are un guvern nerecunoscut de Australia, a precizat Abott.

Premierul nu a exclus o eventuală mărire a forţei militare australiene. Contribuţia actuală este „prudentă şi proporţionată”, şi ”nu anticipez nevoia pentru o forţă mai puternică, dar bineînţeles că aceste situaţii sunt în mod constant în curs de revizuire”.

Australia nu intenţionează să mobilizeze forţe de luptă terestre, a declarat acesta.

Se aşteaptă ca elementele aeriene să fie mobilizate săptămâna viitoare, iar forţele speciale mai devreme.

Vineri, alerta de terorism a Australiei a fost ridicată de la medie la mare, chiar dacă guvernul neagă că trimiterea forţelor în Orientul Mijlociu poate spori pericolul local.