Australian Open: Tecău şi Rojer, în semifinalele probei masculine de dublu

Tenismanul Horia Tecău.
Tenismanul Horia Tecău. (Julian Finney / Getty Images)

Perechea formată din tenismanul român Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer, cap de serie nr. 6, s-a calificat în semifinalele probei masculine de dublu din cadrul turneului Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, miercuri, la Melbourne, după victoria cu 6-4, 7-6 (3) în faţa cuplului româno-britanic Florin Mergea/Dominic Inglot (N. 14).

Tecău şi Rojer, care au în palmares opt titluri din zece finale disputate de la începutul anului trecut, au obţinut victoria într-o oră şi 24 de minute. Cuplul româno-olandez a avut un as şi patru duble greşeli, 29 de lovituri câştigătoare şi 10 erori neforţate, precum şi procentaje superioare la punctele făcute din primul serviciu (80%-79%), respectiv al doilea serviciu (56%-50%). Mergea şi Inglot au reuşit opt aşi, dar au comis şi trei duble greşeli, 30 de lovituri câştigătoare şi 17 erori neforţate.

În sferturi, cuplul Mergea/Inglot eliminase principalii favoriţi, fraţii americani Bob şi Mike Bryan, cu 7-6 (4), 6-3.

Tecău şi-a egalat astfel cea mai bună performanţă a sa la Melbourne, în proba masculină de dublu, după ce a mai jucat semifinală în 2012, alături de Robert Lindstedt. Totodată, rezultatul de la Australian Open este cel mai bun pentru cuplul Tecău/Rojer la un turneu de Mare Şlem, după ce anul trecut s-au oprit în turul secund la Melbourne, iar la celelalte trei turnee de Grand Şlam nu a trecut de optimi.

Horia Tecău a ieşit învingător în 2012 în proba de dublu mixt la Australian Open (cu Bethanie Mattek-Sands), iar în 2014 a fost învins în finală, alături de Sania Mirza (India). Tecău a jucat trei finale de Grand Şlam, toate la Wimbledon, alături de Lindstedt, şi toate pierdute.

Pentru Mergea victoria în faţa fraţilor Bryan, liderii incontestabili ai ultimului deceniu la dublu, a fost cea mai mare din carieră, iar calificarea în sferturi a fost al doilea rezultat în turneele de Mare Şlem, după semifinala de anul trecut de la Roland Garros, alături de croatul Marin Draganja.

Tecău l-a învins pe Mergea pentru a patra oară în circuitul profesionist, celelalte succese venind astfel: în 2011, în optimile turneului de la Bucureşti, cu 6-7 (8), 6-4, 10-8, când Horia juca alături de Robert Lindstedt, iar Florin l-a avut ca partener pe Victor-Mugurel Anagnastopol; în 2012, tot la Bucureşti, în optimi, cu 4-6, 6-4, 10-2, când Tecău făcea pereche cu Lindstedt, iar Mergea a jucat alături de Andrei Dăescu; şi anul trecut, la s-Hertogenbosch, când Tecău şi Rojer s-au impus cu 6-3, 6-4 în sferturi, în faţa cuplului Mergea/Draganja.

Învinşii de miercuri s-au ales cu un cec de 65.000 de dolari australieni şi cu 360 de puncte ATP, iar Tecău şi Rojer şi-au asigurat 130.000 de dolari australieni şi 720 de puncte.

În penultimul act, Tecău şi Rojer vor înfrunta cuplul italian Simone Bolelli/Fabio Fognini, victorios cu 7-6 (5), 7-6 (5) în faţa perechii Pablo Cuevas (Uruguay)/David Marrero (Spania). Cealaltă semifinală va opune cuplurile Ivan Dodig (Croaţia)/Marcelo Melo (Brazilia/N. 4), care a învins cu 6-0, 3-6, 7-6 (4) perechea Feliciano Lopez (Spania)/Max Mirnîi (Belarus), şi francezii Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut, care au reuşit o victorie neaşteptată în faţa compatrioţilor lor

Julien Benneteau/Edouard Roger-Vasselin, favoriţii nr. 2, cu 7-6 (5), 3-6, 6-3.