Austria propune arestul preventiv pentru solicitanţii de azil “periculoşi”

În viitor, solicitanţii de azil ar putea fi reţinuţi fără o hotărâre judecătorească în cazul în care vor fi consideraţi un risc pentru societate. Măsura face parte dintr-o serie de acţiuni mai ample pentru a descuraja cererile de azil.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz
Cancelarul austriac Sebastian Kurz (Getty Images)

Guvernul austriac de dreapta a anunţat, luni, că va reţine solicitanţii de azil într-un aşa-numit “arest preventiv”, în cazul în care sunt consideraţi a fi un potenţial pericol pentru cetăţeni.

Modificarea constituţională va permite autorităţilor austriece să reţină solicitanţi de azil fără a obţine iniţial o hotărâre judecătorească, potrivit Deutsche Welle.

Pentru a reţine pe cineva în arest preventiv, autorităţile vor trebui să aibă prezumţii concrete că persoana respectivă ar putea desfăşura sau a plănuit să desfăşoare o infracţiune specifică, a declarat reporterilor cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Cancelarul a adăugat că detenţiile vor fi, de asemenea, supuse unei evaluări judiciare, potrivit publicaţiei Süddeutsche Zeitung.

Pentru ca planul lui Kurz să fie adoptat, modificarea constituţională propusă are nevoie de o majoritate de două treimi în Parlament, perspectivă care pare nesigură, deoarece coaliţia conservatoare va trebui să aibă suportul opoziţiei.

Kurz a respins criticile la adresa proiectului guvernului şi a încercat să înlăture temerile privind drepturile omului, precizând: “Nu trebuie să fim sceptici”.

Ministrul de Interne, Herbert Kickl, din partidul de extremă dreapta FPO, a susţinut că detenţia are în vizor acea persoană care deja se gândeşte să poarte o “centură cu explozibili”.

Kickl a adăugat că Austria nu va fi prima ţară din cadrul Uniunii Europene care ar prevede ca o astfel de detenţie să fie posibilă din punct de vedere juridic, precizând că Irlanda, Belgia, Olanda şi Ungaria au adoptat măsuri similare.

Ministrul de extremă dreapta a mai anunţat că, începând cu 1 martie, centrele de primire ale refugiaţilor vor fi redenumite “centre de plecare”.

De asemenea, solicitanţilor de azil li se va cere să respecte “în mod voluntar” măsuri restrictive în timpul nopţii, însemnând că ei nu vor putea ieşi din centre în intervalul orar 10:00 p.m. – 6:00 a.m.

“Pentru cei care nu acceptă acest lucru, vor fi plasaţi într-un loc unde vor exista puţine stimulente pentru a rămâne în zonă”, a adăugat Kickl.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe