Austria trimite blindate şi soldaţi pentru a opri imigranţii să traverseze graniţa din Italia

Austria a trimis patru blindate în apropierea graniţei cu Italia, pentru a opri imigranţii să traverseze ilegal frontiera, şi va impune foarte curând controale la un punct vamal cheie, au declarat marţi oficiali ai Ministerului austriac al Apărării.
Pasul Brenner, un punct de frontieră austro-italian.
Pasul Brenner, un punct de frontieră austro-italian. (Getty Images)

Controalele planificate vor include Pasul alpin Brenner, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, o mişcare despre care Italia a declarat anul trecut că reprezintă o încălcare a normelor UE privind libertatea de mişcare.

“Mă aştept ca foarte curând să fie introduse controale vamale”, a declarat ministrul austriac al Apărării, Peter Doskozil, pentru publicaţia Kronenzeitung, într-un interviu publicat marţi.

Atât Italia, cât şi Austria, sunt membre ale spaţiului Schengen al UE, dar libera circulaţie a fost periclitată de reimpunerea controalelor la multe dintre punctele vamale de pe cuprinsul blocului european după ce a crescut masiv numărul imigranţilor sosiţi în UE în 2015-2016.

Oficialii italieni sau ai UE nu au făcut comentarii imediat.

Un purtător de cuvânt al lui Doskozil a precizat că nu există un termen limită pentru impunerea noilor controale. “Dar observăm că situaţia din Italia devine tot mai acută şi trebuie să fim pregătiţi pentru a evita o situaţie comparabilă cu cea din vara anului 2015”.

Italia a acceptat până acum în acest an peste 80.000 de refugiaţi şi imigranţi, majoritatea sosind cu ambarcaţiuni din Africa, transformând Italia în principalul punct de intrare în Europa.

Austria a trimis deja echipament greu în provincia Tyrol, care se învecinează cu Italia, inclusiv patru blindate pentru a bloca drumurile, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Doskozil.

“Nu este vorba de tancuri de luptă. Sunt vehicule blindate fără arme, care ar putea bloca drumurile. Acestea au fost deja folosite în timpul crizei refugiaţilor în 2015/2016 la punctul de frontieră Spiefield (cu Slovenia)”, a mai precizat el.

Armata va putea, de asemenea, să trimită 750 de soldaţi într-un interval de 72 de ore pentru a răspunde urgent, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Controalele la Pasul Brenner vor fi în special sensibile din moment ce frontiera de acolo desparte două comunităţi care se simt puternic conectate – regiunea austriacă Tyrol şi cea italiană Tyrolul de Sud. Aceasta din urmă a făcut parte la un moment dat din Imperiul Austro-Ungar, dar a fost anexată de Italia în 1918.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe