Auto - Formula 1: Alonso, Massa şi Hamilton reamintesc decesul de acum 20 de ani al lui Senna

(Clive Mason / Getty Images)

Pe 1 mai se vor împlini 20 de ani de la ultimul deces într-o cursă de Formula 1, cel al legendarului pilot brazilian Ayrton Senna, care concura pentru Williams în 1994, când, în timpul Marelui Premiu al San Marino, de pe circuitul italian de la Imola, a murit lovindu-se de zidul de protecţie.

A fost al treilea accident, şi al doilea mortal, din acel sfârşit de săptămână tragic, după şocul din timpul antrenamentelor din dimineaţa de vineri al compatriotului lui Senna, Rubens Barrichello (pe Jordan în 1994), fără probleme, urmat, însă, după-amiază de moartea austriacului Roland Ratzenberger (Simtek).

În timpul acelui tragic sfârşit de săptămână, care a determinat Federaţia internaţională de automobilism să întărească măsurile de securitate în competiţie, piloţii de astăzi erau copii, care îl admirau pe triplul campion mondial Senna, iniţiindu-se în karting, după cum îşi reamintesc la Shanghai piloţi precum Alonso, Hamilton şi Massa.

Pentru dublul campion spaniol Fernando Alonso (Ferrari), Senna, care conducea în acea tristă cursă de la Imola, "a fost un model, un motiv de inspiraţie" în timpul copilăriei, când urmărea prin intermediul buletinelor de ştiri evoluţiile, într-o perioadă în care televiziunea nu transmitea Formula 1 în Spania. "Îmi amintesc că atunci când am mers la liceu, în cărţi nu ţineam fotografii de fete, dar nu numai pentru că eram prea mic pentru a ţine astfel de poze în manuale, dar îl aveam pe Ayrton, ca şi acasă, unde ţineam un poster imens cu el", evocă perioada Alonso. "Chiar şi primul meu kart avea culorile monopostului mclaren al lui Ayrton, pentru ca şi tatălui meu îi plăcea".

Campionul mondial britanic Lewis Hamilton (Mercedes), care avea 9 ani în anul când brazilianul a decedat la 34 de ani, a afirmat că Senna reprezenta idolul absolut. "Întotdeauna am spus: când concura, aveam toate cărţile, toate casetele cu el, era pilotul pe care îl admiram, îmi doream să conduc şi eu ca el", îşi aminteşte Hamilton, liderul actual al CM de F1, după 3 podiumuri şi 2 victorii în doar 3 curse disputate anul acesta în Mondialul Formulei 1.

În ce-l priveşte, pentru brazilianul Felipe Massa (Williams), care cu o zi în urma tragicei zile din 1994 împlinise 13 ani, impactul ştirii a fost imens, aşa cum a fost pentru toată Brazilia. "Toată lumea îşi aminteşte acea zi, dar eu o resimt cu totul special, pentru că sunt brazilian, iar el a fost sportivul brazilian cel mai cunoscut", comentează Massa pentru jurnaliştii de la Shanghai. "Cred că de 20 de ani, Senna face parte în continuare din existenţa, din memoria noastră".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport