Autoritatea Palestiniană admisă în Interpol

Evoluţia, oarecum neaşteptată, va ridica probleme noi Tel Aviv-ului deoarece va permite începerea unui război legal împotriva demnitarilor israelieni.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. (Thierry Charlier/AFP/Getty Images)

Autoritatea Palestiniană a fost admisă miercuri ca stat membru în Interpol, subminând eforturile Israelului şi Statelor Unite de a face presiuni asupra comitetului executiv al organizaţiei de a bloca mişcarea înainte să ajungă în adunarea generală.

Palestinienii şi-au anunţat victoria după ce adunarea generală a votat în favoarea admiterii cererii lor: 75 dintre cele 133 de ţări care au participat la votul secret au votat în favoarea palestinienilor, 24 de state au votat împotriva mişcării, iar 34 s-au abţinut.

Israelul a sperat că acest comitet executiv al Interpolului, care stabileşte agenda adunării generale a acestuia, nu va lua în considerare cererea palestinienilor din moment ce “Palestina” nu este un stat conform parametrilor Interpolului.

Totuşi, comitetul nu a dat curs cererii israelienilor şi problema a fost adusă în faţa adunării generale, care a votat în favoarea admiterii Autorităţii Palestiniene.

Înaintea votului, adunarea generală a Interpolului a discutat care sunt criteriile sale pentru noii membri şi dacă oferă palestinienilor dreptul de a se alătura.

Israelul se teme acum că Autoritatea Palestiniană îşi va folosi noul statut pentru a emite mandate de arestare pe numele unor înalt oficiali israelieni.

Mai mult, Tel Aviv-ul şi-a exprimat încă o temere majoră, şi anume faptul că delegaţia palestiniană va fi la curent cu informaţii secrete sensibile privind terorismul şi finanţarea acestuia, informaţii care ar putea ajunge ulterior la Hamas sau Fatah.

SUA a depus în mod agresiv eforturi pentru a bloca admiterea palestinienilor în Interpol, pe motiv că o astfel de mişcare unilaterală riscă să creeze probleme pentru relansarea procesului de pace israeliano-palestinian.

În urmă cu două săptămâni, SUA a reuşit să convingă palestinienii să îşi retragă cererea de a fi un stat membru al Organizaţiei Mondiale pentru Turism a ONU, deşi acest lucru s-a întâmplat după ce au fost ameninţaţi cu închiderea birourilor Fatah în Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe