Autorităţile chineze preiau controlul asupra companiei de asigurări Anbang Insurance

Wu Xiaohui, directorul celui mai mare asigurator chinez Anbang
Wu Xiaohui, directorul celui mai mare asigurator chinez Anbang (Qilai Shen | Bloomberg | Getty Images)

Comisia de Reglementare a Asigurărilor din China (CCRA) a anunţat că va prelua controlul, pentru o perioadă de un an, a companiei Anbang Insurance, un conglomerat al asigurărilor care se confruntă cu mari probleme.

Anbang a început ca un asigurator auto regional chinez înainte de a se angaja într-o extindere globală, alimentată de datorii.

Compania a ajuns în lumina reflectoarelor în 2014, prin oferta de 2 miliarde de dolari pentru hotelul Waldorf-Astoria din New York, înainte să apară întrebări în legătură cu modul în care sunt finanţate acordurile globale ale Anbang.

Anbang a avut probleme suplimentare în iunie 2017, când preşedintele Wu Xiaohui a fost reţinut de autorităţile chineze.

Bloomberg a precizat că Wu Xiaohui va fi înlăturat din funcţie şi se va confrunta cu acuzaţii, citând o declaraţie publicată de CCRA. Măsura s-a luat după o investigaţie extinsă desfăşurată după reţinerea lui Wu.

Alături de CCRA, alte patru entităţi susţinute de stat vor fi implicate în procesul de preluare al companiei Anbang: Banca Populară a Chinei, două agenţii de reglementare a sectorului bancar şi a titlurilor de valoare, precum şi Administraţia de Stat pentru Schimb Valutar.

Declaraţia CCRA a precizat că finanţele Anbang rămân stabile şi compania va continua să funcţioneze, deşi “activităţile ilegale” ar putea prezenta un risc pentru capacitatea sa de a funcţiona ca o activitate continuă.

Preluarea companiei de asigurări va avea loc în perioada 23 februarie 2018 – 22 februarie 2019.

Anunţul reprezintă cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni ale autorităţilor chineze în încercarea de a controla o pârghie excesivă în sistemul financiar şi de a suprima practicile de creditare riscante.

De asemenea, anunţul are loc pe fondul unor temeri tot mai mari în rândul analiştilor că rata anuală de creştere a Chinei, cuprinsă între 6 şi 7%, a fost susţinută artificial printr-o creştere constantă a datoriei.

La cel de-al 19-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez în octombrie 2017, preşedintele Xi Jinping şi-a reînnoit angajamentul de a aborda acumularea de riscuri în sistemul financiar al Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe