Autorităţile chineze strâng laţul în jurul creştinilor din Hong Kong

Guvernul chinez îşi intensifică campania de suprimare a creştinilor din Hong Kong.
Guvernul chinez îşi intensifică campania de suprimare a creştinilor din Hong Kong. (Captură Foto)

În prezent, autorităţile chineze exercită o presiune tot mai mare asupra creştinilor din Hong Kong, fiind cea mai recentă lovitură dată libertăţilor în oraşul care s-a bucurat în mod tradiţional de o oarecare autonomie faţă de China continentală, a raportat New York Times.

Oficialii din Beijing le-au spus pastorilor din Hong Kong, precum Philip Woo, că ei încalcă legile chineze în ceea ce priveşte instruirea religioasă neavând un accept prealabil [din partea autorităţilor]. Chinezilor din China continentală li s-a interzis de asemenea să participe la adunări ale creştinilor din Hong Kong, despre care poliţia susţine că ar crea probleme.

Conform New York Times, în lunile recente, oficialii chinezi au oprit rezidenţii din China continentală să participe la anumite conferinţe religioase în Hong Kong, au intensificat controlul asupra programelor conduse de pastorii din Hong Kong în China continentală şi au emis avertismente unor lideri mai direcţi precum Philip Woo.

În contextul în care o renaştere spirituală a cuprins China în ultimele decenii, Partidul Comunist Chinez (PCC), care este în mod oficial ateist, a devenit, aparent, mai tolerant cu oamenii care îşi exercită credinţa în afara bisericilor şi templelor controlate de partid. Creştinismul este religia care se dezvoltă cel mai rapid în China, având cel puţin 67 milioane de adepţi, dintre care mulţi îşi practică credinţa în biserici independente sau neoficiale, deseori cu acordul tacit al guvernului, susţine Washington Free Beacon.

Dar preşedintele chinez Xi Jinping a condus în ultima perioadă o campanie de suprimare a societăţii civile, concentrându-se pe indivizii şi organizaţiile care au legături cu străinii, inclusiv avocaţi, grupuri non-profit şi lideri religioşi. PCC a asociat de mult timp creştinismul cu valorile occidentale subversive şi în ultimul an oficialii chinezi şi-au intensificat eforturile pentru demolarea bisericilor, închiderea şcolilor creştine şi înlăturarea crucilor creştine.

Campania PCC împotriva creştinismului s-ar putea dovedi a fi un nou punct fierbinte în relaţiile tensionate ale Chinei cu Hong Kong-ul. Zeci de mii de studenţi şi activişti au protestat anul trecut împotriva planurilor Beijingului în legătură cu alegerile din Hong Kong, care au fost descrise de critici ca fiind prea controlate de regimul comunist chinez.

În plus, o nouă lege privind securitatea naţională a Chinei, denunţată de activişti, interzice “exploatarea numelui religiei pentru desfăşurarea de activităţi ilegale şi criminale ce periclitează securitatea naţională”. De asemenea, legea respectivă se opune interferenţei influenţei străine în problemele religioase interne.

PCC nu este în război doar cu valorile creştine, ci şi cu toţi ceilalţi care doresc să îşi trăiască viaţa după valori care, în general şi fără intenţie, sunt incompatibile cu ideologia comunistă bazată, printre altele, pe lupta de clasă, ateism, frică, violenţă, teroare sau lipsa unităţii în rândul cetăţenilor.

Parcă pentru a-şi demonstra „obiectivismul” în privinţa persecuţiilor şi pentru a arăta că nu i-a luat în vizor doar pe creştini, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că ţara sa va desfăşura o luptă neîncetată împotriva acţiunilor separatiste din regiunea montană agitată a Tibetului, în condiţiile în care PCC a repetat că nu va accepta niciodată propunerile liderului spiritual tibetan exilat Dalai Lama cu privire la o autonomie adevărată.

Mai mult, China susţine că sub conducerea sa, Tibetul s-a dezvoltat şi a ieşit din “sclavie”. Totuşi, grupurile şi organizaţiile pentru protejarea drepturilor omului declară că Beijingul a încercat să suprime pe cale violentă libertatea religioasă şi cultura Tibetului.

În plus, unul dintre grupurile cel mai intens persecutate în China este Falun Gong, ai cărui adepţi sunt aruncaţi în închisori şi lagăre de muncă forţată, unde sunt torturaţi şi forţaţi să renunţe la principiile după care îşi ghidează viaţa: adevăr, compasiune şi toleranţă. De asemenea, numeroase dovezi au ieşit la iveală în ultimii câţiva ani şi arată că guvernul chinez recoltează pe viu organe de la practicanţi Falun Gong, membri ai comunităţii uigure sau de la tibetani. Organele sunt vândute clienţilor chinezi sau din alte ţări ale lumii la preţuri fabuloase, transformând această practică într-o industrie foarte bănoasă pentru PCC.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.