Autorităţile, despre accidentul de circulaţie de la Chişinău: Legislaţia trebuie înăsprită pentru a spori securitatea rutieră

Pentru persoanele care încalcă frecvent legislaţia rutieră, să existe sancţiuni dure, fiind lipsiţi de dreptul de a conduce pentru mulţi ani, iar sancţiunea să fie aplicată automat, odată cu încălcarea, afirmă Maia Sandu.
Accidentul rutier str. Alba Iulia, mun. Chişinău, 30.09.2019
Accidentul rutier str. Alba Iulia, mun. Chişinău, 30.09.2019 (facebook.com/IGSU al MAI)

Preşedintele Igor Dodon i-a conferit miercuri medalia „Meritul Civic” lui Vasile Secrieru, şoferul troleibuzului implicat în accidentul din sectorul Buiucani al municipiului Chişinău pentru „profesionalism, curaj şi atitudinea civică de care a dat dovadă” reuşind, în pofida traumelor suferite, să manevreze troleibuzul astfel încât să ocolească staţia de aşteptare în care se aflau oameni şi să evite accidentarea altor persoane.

În context, şeful statului a menţionat că guvernul şi MAI trebuie să elaboreze în regim de urgenţă un plan de acţiuni menite să sporească securitatea rutieră, deoarece ceea ce se întâmplă pe drumurile din Republica Moldova denotă că situaţia este extrem de alarmantă.

„Dacă este necesar de modificat legislaţia, sunt disponibil să susţin iniţiativele propuse în acest sens – de exemplu, recent preşedintele Republicii Belarus a semnat o lege prin care este permisă confiscarea autoturismului în caz de încălcare frecventă a regulilor de circulaţie rutieră. Propun guvernului şi deputaţilor să examineze această experienţă”, a conchis Igor Dodon.

Autorităţile moldovene au precizat între timp că şoferiţa de 34 de ani, care se află în stare gravă la spital, conducea în stare de ebrietate în momentul accidentului intrând în troleibuz cu 130 de kilometri la oră după ce traversase pe roşu. Mai mult, acesteia i-a fost suspendat de mai multe ori permisul de conducere în ultimii nouă ani, fiind condamnată inclusiv pentru conducere în stare de ebrietate, ispăşind şi o pedeapsă de şase luni de închisoare.

„Cum se poate ca unei persoane care a avut 5 cauze penale şi peste 40 de cauze contravenţionale îi este permis să conducă automobilul. Pentru asemenea oameni, să avem sancţiuni dure, persoanele să fie lipsite de dreptul de a conduce pentru mulţi ani, sancţiune care să fie aplicată automat, odată cu încălcarea”, a declarat Maia Sandu înaintea şedinţei de guvern.

Premierul a ţinut să reitereze importanţa implementării reformei în justiţie pentru a combate corupţia din sistem. „Persoanele cu maşini de lux care cred că îşi rezolvă problemele prin telefon, să ştie că vom lupta cu acest fenomen şi asta depinde de justiţie.”

În urma accidentului de circulaţie din 30 septembrie, 25 de persoane au fost traumatizate, o persoană a decedat, iar alta a fost spitalizată în stare gravă. Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ala Nemerenco a notat că persoanele care au avut de suferit în urma accidentului se află sub supravegherea medicilor, iar statul va acoperi integral cheltuielile pentru tratamentul acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe