Autorităţile din Hong Kong cedează, închid graniţa cu China

Liderul guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, la o conferinţă de presă din 5 august 2019
Liderul guvernului din Hong Kong, Carrie Lam, la o conferinţă de presă din 5 august 2019 (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)

După ce a rezistat cu succes cererilor mişcării pro-democraţie care au zguduit din temelii centrul financiar timp de 7 luni, guvernatorul-marionetă al oraşului Hong Kong, Carrie Lam, a cedat cererilor miilor de lucrători din domeniul sănătăţii care au intrat în grevă cerând închiderea completă a graniţelor cu China din cauza epidemiei cu virus Wuhan.

Miercuri, Lam a declarat că toţi călătorii din China continentală, inclusiv rezidenţii locali care reintră în ţară vor fi obligaţi la 14 zile de carantină. Noua politică intră în vigoare sâmbătă.

Cu toate acestea, Lam nu a explicat modul în care va fi pusă în aplicare „carantina”, stârnind îndoieli cu privire la capacitatea oraşului de a găzdui cu forţa un număr mare de persoane, în special după ce protestatarii au convins guvernul oraşului să nu folosească un cartier de locuinţe publice nou construit pentru a izola pacienţii infectaţi.

De asemenea, Lam şi-a cerut scuze pentru un comentariu controversat făcut marţi, când a cerut funcţionarilor publici să nu poarte măşti decât în ​​condiţii "grave" pentru a ajuta la conservarea stocurilor.

Greviştii au forţat spitalele din Hong Kong să suspende serviciile medicale pentru o a doua zi, cerând ca Lam să închidă graniţa cu continentul.

Oraşul a confirmat marţi primul deces provocat de infecţia cu coronavirus - al doilea în afara Chinei continentale.

Marţi şi miercuri, oraşul a confirmat şase cazuri noi, crescând totalul la 21. Cele trei cazuri confirmate de marţi nu au avut legătură cu călătoriile.

Lam a declarat că oraşul va înfiinţa un fond de 1,28 miliarde USD pentru a ajuta la combaterea focarului. De asemenea, a cerut cetăţenilor să se „unească” pentru a lupta împotriva focarului, o referire la protestele persistente şi resentimentele dintre cetăţeni şi guvern (şi în special poliţia, care a acţionat cu brutalitate ieşită din comun în timpul protestelor anti-guvernamentale şi anticomuniste din ultimele luni).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe