Autorităţile din Wuhan lasă locuitorii fără internet

Epidemie majoră a virusului Wuhan în China
Epidemie majoră a virusului Wuhan în China (Betsy Joles/Getty Images)

„Conexiunea de internet din casa mea a fost întreruptă timp de câteva zile. Am continuat să sun la Primărie, dar nimeni nu are grijă de noi ”, a spus un locuitor al oraşului Wuhan, provincia Hubei, centrul epidemiei de coronavirus, care se află în carantină severă şi regim de restricţionare a ieşirilor din clădiri de aproape o lună.

Începând din 11 februarie, din ce în ce mai mulţi locuitori din Wuhan au raportat că rămân fără conexiuni la internet.

Pentru a controla focarul, autorităţile din Wuhan au emis măsuri stricte de carantină, permiţând doar unei persoane din fiecare gospodărie să iasă din locuinţă zilnic, pe timp limitat.

Epoch Times ediţia în limba chineză, a vorbit cu un număr de rezidenţi din Wuhan şi a constatat că unele cartiere, unde există un număr mare de infecţii raportate de virus Wuhan (COVID-19) au întrerupt internetul.

Aparent autorităţile folosesc această metodă pentru a restricţiona capacitatea cetăţenilor de a vorbi liber despre situaţia de pe teren cu persoane din afara oraşului sau din străinătate.

De la izbucnirea de la începutul lunii decembrie 2019, aproximativ 70 la sută din cazurile de infecţie semnalate oficial sunt în Wuhan.

Câteva persoane au declarat la Epoch Times ediţia în limba chineză, că zonele lor rezidenţiale au început să difuzeze mesaje prin difuzoarele instalate pe stâlpi, avertizând populaţia că va rămâne fără conexiune de internet. anunţurile au început pe 10 februarie seara.

Mai multe persoane care locuiesc în Wuhan au declarat pentru Epoch Times că au rămas fără internet şi, încercând să înţeleagă dacă este o problemă locală, au sunat prieteni şi cunoscuţi din cartiere învecinate, aflând că restricţia este cvasi-generală.

„Stau aproape de spitalul improvizat din Wuhan International Expo Center. Se pare că toată lumea din cartier şi-a pierdut conexiunea la internet ”, s-a plâns un localnic.

Un rezident din Wuhan, care locuieşte în cartierul Jiang, a declarat în 19 februarie, pentru Epoch Times că legatura sa întreruptă de peste o săptămână nu fusese restabilită şi îşi folosea telefonul mobil pentru a naviga pe internet.

Gu He, un observator al cenzurii internetului în China, a declarat pentru Epoch Times că astfel de tactici sunt uzuale pentru regimul comunist chinez.

"Încă din 2009, guvernul chinez a apelat la asemenea practici - fiind cunoscut un incident în care au întrerupt internetul în întreaga regiune Xinjiang, [şi l-a limitat] la traficul local pentru 312 zile", a spus Gu. „Utilizează această metodă pentru a controla transmiterea de ştiri”.

Oprirea internetului din Xinjiang, care adăposteşte 25 de milioane de oameni - mulţi dintre ei fiind minorităţi musulmane uigure - a fost raportată de mai multe grupuri şi mass-media pentru drepturile omului la momentul respectiv. Autorităţile chineze au început o persecuţie pe scară largă în regiune în iulie 2009, după ce o serie de revolte violente au avut loc în Urumqi, capitala provinciei Xinjiang. Internetul a fost restaurat în mai 2010.

De când oraşul Wuhan a fost închis pe 23 ianuarie, utilizatorii de internet au început să facă postări pe reţelele de socializare expunând adevărata situaţie pe teren: diferitele simptome pe care le provoacă coronavirusul COVID-19; condiţiile medicale precare din spitalele locale; preţurile alimentelor care au crescut brusc; cadavrele colectate din casele oamenilor; poliţiştii care trimit forţat oameni la centrele de carantină; condiţiile precare de la centrele de carantină, inclusiv lipsa alimentelor, apei şi tratamentului medical; valul de sinucideri prin care oamenii fără speranţă încearcă să îşi pună capăt vieţii.

Cenzorii de pe Internet au început să blocheze asemenea postări chiar prin desfăşurarea unei armate de troli care scriu postări pozitive despre eforturile autorităţilor de combatere a focarelor.