Autorităţile elene au început evacuarea refugiaţilor din tabăra de lângă Idomeni

Grecia a lansat operaţiunea de eliberare treptată a taberei de refugiaţi construită lângă satul Idomeni, în apropiera graniţei cu Macedonia. Autorităţile au blocat zona şi au trimis acolo sute de poliţişti.
Poliţişti greci stau lângă un grup imigranţi într-o tabără improvizată în apropiere de satul elen Idomeni, 24 mai 2016.
Poliţişti greci stau lângă un grup imigranţi într-o tabără improvizată în apropiere de satul elen Idomeni, 24 mai 2016. (Captură Foto)

Poliţia greacă a început marţi să evacueze aproximativ 8.400 de migranţi care campează în apropierea granitei Greciei cu Macedonia.

Un elicopter şi aproximativ 20 de unităţi de poliţie formate din aproximativ 400 de ofiţeri sunt folosite pentru această acţiune, au raportat oficialii.

Giorgos Kyritsis, purtător de cuvânt al guvernului elen, a declarat că poliţia nu va folosi forţa pentru relocalizarea rezidenţilor taberei, proces care se estimează ca va dura cel puţin o săptămână.

“Cei care îşi împachetează lucrurile vor pleca deoarece dorim să terminăm cu această chestiune. Ideal, până la sfârşitul săptămânii. Nu am stabilit un termen limită strict în această privinţă, dar aşa am estimat: circa o săptămână”, a declarat Kyritsis pentru Reuters.

Conform rapoartelor media, poliţia a blocat tăbăra şi a ordonat tuturor jurnaliştilor să părăsească zona.

Autorităţile elene au precizat ca migranţii care campează lângă Idomeni vor fi mutaţi treptat la noile adăposturi oficiale situate în apropierea celui de-al doilea oraş ca mărime al ţării, Thessaloniki.

Blocaţi la graniţă

Aproximativ un milion de migranţi au trecut prin Grecia, mulţi dintre ei sosind în ambarcaţiuni şubrede din Turcia. În baza unui acord controversat încheiat în luna martie între Turcia şi Uniunea Europeană, migranţii ilegali care sosesc pe insulele elene vor fi trimişi înapoi în Turcia în cazul în care solicitarea lor pentru azil eşuează în Grecia.

Anterior, majoritatea migranţilor care au ajuns în Grecia au evitat să depună o cerere pentru azil în această ţară, sperând în schimb să traverseze ruta balcanică pentru a ajunge în ţările europene nordice mai bogate.

Condiţii mizere

Majoritatea migranţilor staţionaţi lângă Idomeni provin din Siria, Afganistan şi Irak şi au trecut prin iarna ploioasă în corturi mici ridicate de-a lungul căilor ferate şi pe câmpuri. Guvernul elen a încercat luni de zile să convingă rezidenţii taberei de lângă graniţa cu Macedonia să se mute în tabere organizate.

Oficialii guvernului elen au susţinut în această săptămână ca unii migranţi au ales deja să părăsească tăbăra în mod voluntar, şi opt autobuze au părăsit satul Idomeni duminică transportând aproximativ 400 de persoane. În plus, autorităţile au declarat că mii de migranţi au ales să se mute din tăbăra cu corturi din oraşul-port Pireus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe