Autorităţile fiscale daneze cumpără dovezi în scandalul “Panama Papers”

Autorităţile fiscale daneze au plătit 805.000 euro pentru dovezi privind evaziunea fiscală comisă de cetăţenii Danemarcei în aşa-numitul scandal Panama Papers. Aproximativ 600 de persoane ar putea fi implicate.
Sediul firmei de avocatură Mossack Fonseca în Panama   City.
Sediul firmei de avocatură Mossack Fonseca în Panama City. (Captură Foto)

Administraţia fiscală daneză a declarat joi că a plătit o sursă anonimă pentru a obţine date incluse în “Panama Papers” - cele 11,5 milioane de documente furate de la firma de avocatură panameză Mossack Fonseca, unele documente datând din anii 1970. Documentele detaliază informaţii financiare private privind peste 214.488 de entităţi offshore.

Autorităţile daneze schimbaseră mesaje criptate înainte de a stabili dacă datele erau reale, conform preşedintelui administraţiei fiscale, Jim Soerensen. El a declarat că administraţia va “săpa şi mai mult” acum pentru a vedea dacă persoanele identificate în documente ar trebui investigate pentru infracţiuni fiscale. “Acest lucru ne va lămuri dacă există vreun motiv pentru a formula acuzaţii”, a susţinut el.

Soerensen a refuzat să numească sursa sau locaţia străină a sursei, dar a declarat că 631.000 de euro au fost plătiţi în recenta tranzacţie, plus 161.000 de euro pentru taxe.

Documentele au fost divulgate iniţial unui ziar german, care a împărtăşit ulterior datele cu o reţea globală de jurnalişti de investigaţie.

Acest lucru a dus la o serie de acuzaţii mediatice în luna aprilie privind o serie de figuri publice din ţări precum Islanda, Spania, Argentina, Ucraina, China şi Rusia precum şi privind presupuse active ascunse în paradisuri fiscale.

Parlamentul European deschide o anchetă

Un comitet de anchetă din Parlamentul European a lansat marţi o investigaţie adresând întrebări jurnaliştilor de la ziarul german Süddeutsche Zeitung şi de la postul de televiziune NDR. Julia Stein de la NDR a declarat că este alarmant să vezi cât de uşor este să creezi o firmă fantomă pentru a evita taxele.

Preşedintele comitetului, parlamentarul conservator german Werner Langen, a descris activitatea jurnaliştilor ca fiind o contribuţie foarte importantă pentru democraţie.

Jurnaliştii au declarat că cea mai mare sarcină a lor a fost aceea de a se asigura că informatorii rămân protejaţi.

Luna trecută, Cabinetul taiwanez a urmărit să înăsprească legea ţării împotriva spălării de bani după ce autorităţile americane au amendat o bancă locală pentru “tranzacţii suspecte” între filialele băncii din New York şi Panama.