Autorităţile R. Moldova îşi doresc intensificarea parteneriatului cu NATO

Neutralitatea nu înseamnă izolarea R. Moldova. Trebuie să avem o colaborare bună cu NATO pentru a valorifica obiectivele de modernizare a Armatei Naţionale, afirmă Pavel Filip.
Steag NATO.
Steag NATO. (Getty Images)

Deşi preşedintele Igor Dodon tot mai des se pronunţă împotriva colaborării cu alianţe şi blocuri militare străine, Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat, în cadrul şedinţei de miercuri, Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) Republica Moldova – Alianţa Nord-Atlantică (NATO) pentru anii 2017-2019. Documentul trasează domeniile prioritare şi obiectivele comune de cooperare.

Astfel, în următorii trei ani urmează a fi întreprinse o serie de acţiuni pentru reformarea şi modernizarea sectorului de securitate, dezvoltarea forţelor armate, combaterea noilor ameninţări la adresa securităţii şi promovarea diplomaţiei publice. De asemenea, IPAP include obiectivele privind Consolidarea Capacităţilor de Apărare şi Platforma pentru Interoperabilitate.

Documentul mai prevede deschiderea Oficiului de Legătură NATO în Republica Moldova, care va oferi ţării noi posibilităţi pentru dezvoltarea cooperării practice în procesul de implementare a reformelor şi proiectelor comune.

De asemenea, IPAP defineşte o serie de obiective ale relaţiei Republica Moldova – Alianţa Nord-Atlantică, printre acestea: organizarea consultărilor politice pe subiecte de securitate şi apărare, sporirea interoperabilităţii prin participarea în continuare la operaţiunea de menţinere a păcii din Kosovo, valorificarea plenară a posibilităţilor oferite de programul Ştiinţă pentru Pace şi Securitate al NATO, implementarea proiectelor de asistenţă prin intermediul Fondurilor de afectare specială NATO, sporirea nivelului de pregătire în caz de urgenţă, managementul crizelor.

În context, premierul Pavel Filip a menţionat că este respectată neutralitatea Republicii Moldova, subiect în jurul căruia se speculează foarte mult. ”Am spus nu o singură dată că neutralitatea nu înseamnă izolarea ţării. Trebuie să avem o colaborare foarte bună în unul dintre obiectivele de modernizare a Armatei Naţionale”.

De menţionat că, recent, Igor Dodon a decis suspendarea Hotărârii Guvernului privind participarea militarilor moldoveni la stagiul de instruire din Ucraina. Acesta a reiterat că Armata Naţională nu trebuie să participe la exerciţiile militare desfăşurate sub egida unuia sau altuia dintre blocurile militare păstrându-se neutralitatea R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe