Avertisment dinspre mediul de afaceri: "Ordonanţa Lăcomiei" va avea efecte devastatoare

Confederaţia Patronală Concordia avertizează asupra efectelor devastatoare ale "ordonanţei lăcomiei" şi lansează un apel la "normalitate şi realism", pentru a opri degradarea ireversibilă a vieţii sociale şi economice din România.
Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, declaraţii de presă după adoptarea "Ordonanţei Lăcomiei"
Darius Vâlcov şi Eugen Teodorovici, declaraţii de presă după adoptarea "Ordonanţei Lăcomiei" (Epoch Times)

Confederaţia Patronală “Concordia” - entitate ce reuneşte mai multe federaţii sectoriale din domeniul energetic, auto, financiar etc. şi care cuprinde 7 din primele 10 companii după numărul de angajaţi şi cifra de afaceri - critică în termeni duri adoptarea ordonanţei de urgenţă prin care sunt impuse noi taxe companiilor, OUG cunoscută opiniei publice ca "ordonanţa lăcomiei".

Potrivit Concordia, această ordonanţă adoptată fără consultări reale va avea efecte devastatoare asupra mediului de afaceri şi, implicit, nici populaţia nu va avea de câştigat, dimpotrivă, se va confrunta cu distorsionarea pieţei muncii, concedieri colective, creşterea costurilor pentru credite, şubrezirea sistemului de pensii publice, compromiterea definitivă a sistemului de pensii private etc.

Redăm integral comunicatul publicat de Concordia:

Confederaţia Patronală “Concordia” (CPC) protestează împotriva adoptării de către Guvernul României, fară o consultare reală cu mediul de afaceri, a Ordonanţei de Urgenţă care introduce măsuri fiscale şi economice extreme, ce urmează a fi aplicate chiar de la începutul anului 2019, în ciuda tuturor argumentelor venite din mediul economic, de la specialiştii în finanţe publice, din întreaga societate românească.

Această Ordonanţă a fost comunicată public în ultimul moment, modificată ”din mers”, în doar două zile, ajustată discreţionar, fără motivarea necesităţii şi mai ales, a urgenţei adoptării măsurilor respective, care au un impact devastator asupra întregii economii, efectele ei urmând să fie plătite de toţi cetăţenii acestei ţări.

Este inadmisibil ca Ministerul Finanţelor Publice să iniţieze, iar Guvernul să adopte pe repede înainte, după un trist simulacru de consultare publică şi dialog social, un act normativ de o asemenea importanţă, care modifică nu mai puţin de 45 de acte normative în vigoare la acest moment.

Se instituie noi modificări ale Codului Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2019, prin 28 de puncte care se adaugă celor 236 modificări ale Codului Fiscal impuse pentru primele 11 luni din 2018. Se introduce taxa pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită iniţial într-un mod insultător, populist şi arbitrar, ‘taxă pe lăcomie’, care va fi plătită în situaţia în care media trimestrială a dobânzii ROBOR depăşeşte pragul de 2 %, deşi această dobândă este stabilită de un număr redus de actori economici dintre cei cărora li se aplică taxa, prin mecanisme transparente, verificabile şi raportate la inflaţie, fără a fi determinată în mod subiectiv sau preferenţial.

Companiile din energie electrică, petrol şi gaze vor plăti 2% din cifra de afaceri către ANRE, ceea ce reprezintă o majorare de 20 de ori a contribuţiilor financiare datorate către Autoritatea de Reglementare.

Prin stabilirea preţului de 68 lei/mwh pentru cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili, în perioada 01.04.2019 – 28.02.2022, este puternic afectată întreaga piaţă de energie şi se vulnerabilizează securitatea energetică a României, într-un moment complicat pe plan geopolitic şi economic.

Efectele asupra populaţiei sunt negative, pornind de la distorsionarea pieţei muncii, concedieri colective, creşterea costurilor pentru credite, şubrezirea sistemului de pensii publice, compromiterea definitivă a sistemului de pensii private: această Ordonanţă distruge pilonul II de pensii, cu un cinism politicianist care periclitează viitorul generaţiilor ce vin şi transformă România într-o ţară impredictibilă, riscantă pentru investiţii pe termen mediu şi lung. Se preconizează creşteri de preţuri la majoritatea produselor şi serviciilor, consecinţă a distrugerii mecanismelor de piaţă în cele mai importante sectoare ale economiei: energetic, financiar, telecom, retail.

Efectele asupra mediului de afaceri sunt devastatoare: creşterea fiscalităţii şi a birocraţiei, reducerea competitivităţii şi stoparea contractelor pentru export, îngreunarea implementării reformelor legislative, creşterea cheltuielilor de personal. Vin Sărbătorile, dar ele nu ne găsesc împreună, într-un efort comun de-a construi o ţară.

Este momentul pentru o reală şi asumată cooperare între partenerii de dialog social, pentru a identifica acele soluţii economice şi legislative care să reinstaureze un climat de responsabilitate politică şi echilibru social. În calitate de organizaţie reprezentativă a mediului de afaceri, CPC face un apel la normalitate şi realism, pentru a opri degradarea ireversibilă a vieţii sociale şi economice din România.