Avertismentul lui Puigdemont dă fiori reci liderilor UE: "Vă confruntaţi cu sfârşitul ideii europene”

Liderul catalan demis Carles Puigdemont i-a avertizat marţi pe liderii UE că dacă eşuează să ia măsuri în ceea ce priveşte răspunsul “violent şi opresiv” al Spaniei la referendumul pentru independenţa regiunii Catalonia, aceştia se vor confrunta cu “sfârşitul ideii europene”.
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Pau Barrena/AFP/Getty Images)

La o conferinţă de presă în Bruxelles, la care au participat câteva sute de jurnalişti, Carles Puigdemont şi şapte dintre miniştrii săi au declarat că Madridul a încălcat “valorile de bază pe care a fost fondată Europa” şi că lipsa de acţiune a Uniunii se va solda cu un “preţ foarte mare”.

Puigdemont, care a fugit din Spania pentru a evita acuzaţiile de rebeliune ce ar putea însemna o pedeapsă de până la 30 de ani de închisoare, a declarat că nu va solicita azil politic în Belgia dar, în acelaşi timp, nu a exclus o şedere de durată în nordul Europei.

Totuşi, el a fost imediat ridiculizat de parlamentari spanioli şi politicieni europeni de rang înalt, inclusiv negociatorul pentru Brexit, Guy Verhofstadt, care a afirmat că Puigdemont “a lăsat Catalonia în haos şi devastare”.

Fostul lider al regiunii spaniole a precizat: “Comunităţii internaţionale şi în special Europei, le cer să reacţioneze. Problema catalană se află exact în centrul valorilor fundamentale pe care a fost fondată Europa – democraţie, libertate, libertate de exprimare, ospitalitate, non-violenţă”.

“Permiţând guvernului spaniol să refuze dialogul, tolerând violenţa exercitată de grupurile de extremă dreapta... [şi permiţând] încarcerarea noastră pentru 30 de ani, echivalează cu sfârşitul ideii europene”.

Puigdemont, care şi-a repetat îndemnul la reacţie al UE cu scopul de a-şi reitera mesajul, i-a avertizat în mod direct pe liderii europeni, precizând: “Este o greşeală pentru care putem plăti cu toţii un cost foarte ridicat, în calitate de cetăţeni europeni”.

“Ne aflăm în faţa unui stat care înţelege doar raţionamentul forţei şi care a decis să folosească violenţa şi represiunea astfel încât să abandonăm proiectul nostru politic. Nu vor reuşi”, a mai afirmat politicianul catalan.

Întrebat pentru ce perioadă plănuieşte să rămână în capitala belgiană, el a refuzat să ofere un răspuns definitiv, declarând doar că “va depinde de circumstanţe” şi de “reacţia statului spaniol”.

Doi dintre miniştrii săi, care se aflau lângă el, au insistat că nu vor putea avea parte de un proces corect în Spania şi că nu au făcut nimic greşit care să justifice o “injustiţie severă” împotriva lor.

Puigdemont, alături de membri ai fostului său guvern precum şi diverşi înalţi funcţionari publici se confruntă cu acuzaţii de rebeliune în urma deciziei Parlamentului catalan de a declara oficial şi unilateral independenţa Cataloniei la sfârşitul săptămânii trecute.

Liderii europeni au rămas fideli “ideii” că problema catalană este o problemă internă a Spaniei, oferindu-şi deschis suportul guvernului de la Madrid - o poziţie care este puţin probabil să fie schimbată de prezenţa lui Puigdemont.

Între timp, unii parlamentari spanioli l-au numit pe Puigdemont un “laş” care “a fugit în toiul nopţii” şi i-au transmis că el şi aliaţii săi ar trebui să se întoarcă în patria natală pentru a înfrunta învinuirile ce li se aduc.

Europarlamentarul spaniol Gonzalez Pons a afirmat: “El este cineva care proclamă Republica, le cere oamenilor săi să reziste eroic şi apoi fuge în toiul nopţii... soseşte în Bruxelles în secret şi nimeni nu l-a primit aici... şi, în acest timp, minte pe conturile sale de pe Internet”.

Procurorii spanioli au recomandat ca liderul catalan să fie acuzat în zilele următoare, ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca el şi aliaţii săi să se confrunte cu mandate europene de arestare emise de Madrid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe