Avioane de luptă ale coaliţiei conduse de SUA lovesc forţe ale regimului sirian

(Getty Images)

Ultima dată când coaliţia condusă de SUA în Siria, care luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic, a desfăşurat lovituri aeriene şi de artilerie împotriva forţelor loiale regimului sirian al lui Bashar al-Assad în regiunea bogată în petrol Deir Ezzor a fost în 7 februarie. Atunci au fost ucişi sute de luptători pro-Assad, înregistrându-se cel mai mare număr de victime loiale regimului provocat de coaliţie într-un singur atac. Coaliţia a susţinut că atacul a fost “autoapărare”, iar agenţia siriană de ştiri de stat SANA a descris acţiunea ca o “agresiune” comisă de coaliţie împotriva “forţelor populare” care se opun Statului islamic şi a Forţelor Democrate Siriene care sunt susţinute de SUA.

După aproximativ o săptămână, a ieşit la iveală că printre victimele atacului din 7 februarie s-au aflat şi câteva sute de mercenari ruşi care luptau în numele regimului Assad şi care au fost angajaţi de Wagner PMC (Private Military Group), o organizaţie secretă considerată la un moment dat a fi răspunsul Rusiei la compania americană de mercenari Blackwater. În plus, se crede că Wagner Group este finanţat de Evgheni Prigozhin, un om de afaceri bogat apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin şi cunoscut de asemenea sub numele de “bucătarul lui Putin”. Prigozhin a fost sancţionat recent de SUA din cauza legăturilor sale cu separatiştii susţinuţi de Rusia în estul Ucrainei.

Surse anonime din sectorul de informaţii american, citate de Washington Post, au afirmat că Prigozhin a avut contacte strânse cu Kremlinul înainte de atacul din 7 februarie asupra bazei Forţelor Democrate Siriene din regiunea Deir Ezzor.

Potrivit unui raport neconfirmat, comunicaţii interceptate au arătat că Prigozhin a mai fost implicat în planificări operaţionale cu oficialii sirieni, înaintea acelui atac.

Între timp, pe fondul unor rapoarte neconfirmate, potrivit cărora peste 100 de cetăţeni ruşi au fost ucişi în acel incident, Kremlinul a negat că au fost implicaţi soldaţi ai forţelor militare regulate ruseşti. Totuşi, Kremlinul a recunoscut că au existat “câteva zeci” de victime ruseşti, fără a oferi alte detalii.

Numele lui Prigozhin a ajuns în centrul atenţiei mass mediei în ultimele două săptămâni, în special după ce, în 16 februarie, procurorul special american Robert Mueller şi echipa sa au acuzat 13 cetăţeni ruşi, inclusiv pe Prigozhin, şi 3 companii din Rusia de manipulare a alegerilor, fraudă bancară şi furt de identitate în formă agravată cu scopul de a interfera cu procesele politice şi electorale din SUA. Actul de acuzare a susţinut că Prigozhin a cheltuit “fonduri semnificative” pentru acest grup şi pentru Agenţia de Cercetare pe Internet, o entitate din Sankt Petersburg care a fost poreclită “fabrica de troli ruşi”.

Prigozhin a respins acuzaţiile SUA, afirmând că “americanii sunt oameni foarte impresionabili. Dacă ei doresc să vadă diavolul, atunci lăsaţi-i să îl vadă”.