Avioanele de luptă siriene bombardează din nou în apropierea Damascului

Loviturile aeriene ce au avut loc în unele zone din Siria ameninţă un armistiţiu instabil intermediat de Rusia şi Turcia. Sute de persoane au fugit, de asemenea, dintr-o regiune montană din apropierea Damascului, unde forţele guvernului se luptă cu grupuri rebele.
Avion de luptă sirian MiG-23 aterizează la o bază aeriană de lângă oraşul sirian Hama.
Avion de luptă sirian MiG-23 aterizează la o bază aeriană de lângă oraşul sirian Hama. (Captură Foto)

În condiţiile în care armistiţiul sirian fragil a intrat duminică în cea de-a treia zi, avioanele de luptă siriene au desfăşurat câteva lovituri în unele zone din Siria.

Conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), avioanele siriene au bombardat satele Kafr Kar, Mintar şi zonele din jurul oraşului Banan în partea rurală sudică a guvernatoratului Alep.

Loviturile aeriene ale regimului sirian au vizat, de asemenea, regiunea Wadi Barada de lângă Damasc, unde guvernul a susţinut că rebelii au atacat în mod deliberat infrastructura pentru apă care aprovizionează capitala.

De asemenea, OSDO a raportat că în apropierea Damascului au avut loc schimburi de focuri între regim şi rebeli în Ghouta de Est, unde forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad au desfăşurat o ofensivă ce a durat câteva luni pentru a cuceri un bastion al opoziţiei.

În ciuda acestor incidente, Rami Abdel Rahman, directorul OSDO, a precizat că loviturile aeriene şi luptele terestre nu vor duce la prăbuşirea armistiţiului, dar că există încălcări ale acestuia.

Ca urmare a loviturilor aeriene, armata siriană a declarat că aproximativ 1.300 de persoane au fugit din regiunea Văii Barada începând de sâmbătă.

Armistiţiul naţional între regimul sirian şi rebelii moderaţi, non-jihadişti, urmăreşte să consolideze calea pentru discuţiile de pace din Kazahstan din această lună, intermediate de Moscova, Teheran şi Ankara.

Dar ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier şi-a exprimat îndoiala în legătură cu o înţelegere de durată dincolo de armistiţiul actual.

El a precizat că vor fi necesare negocieri politice între toate părţile relevante pentru o soluţionare definitivă a luptelor.

Armistiţiul actual exclude grupul Statul Islamic precum şi fostul grup asociat cu Al-Qaeda, Frontul Fatah al-Sham.

Consiliul de Securitate al ONU a susţinut sâmbătă iniţiativa ruso-turcă în unanimitate. Dacă armistiţiul rezistă, acesta ar putea marca o potenţială breşă în războiul sirian, care a început în 2011 cu o revoltă împotriva preşedintelui Assad. Sute de mii de persoane au murit în acest război, care i-a permis grupului terorist Statul Islamic să se extindă.