Avioanele ruseşti au lovit ţinte ISIL în Palmyra şi Alep. Kremlinul neagă

Kremlinul a criticat cu tărie rapoartele media care au susţinut că avioanele sale au atacat mai multe poziţii din oraşul antic sirian Palmyra. Statul Islamic a distrus în 4 octombrie renumitul Arc de Triumf din acest oraş.
Un pilot rus fixează o rachetă aer-aer pe avionul său Su-30 înainte să decoleze de la baza aeriană Hmeimim din Siria, 5 octombrie 2015.
Un pilot rus fixează o rachetă aer-aer pe avionul său Su-30 înainte să decoleze de la baza aeriană Hmeimim din Siria, 5 octombrie 2015. (Captură Foto)

Avioanele ruseşti au lovit ţinte ale Statului Islamic în oraşul antic sirian Palmyra şi în provincia nordică Alep, a declarat marţi televiziunea de stat siriană şi un grup de monitorizare.

Loviturile aeriene ruseşti au distrus 20 de vehicule şi 3 depozite de arme în oraşul Palmyra, care este ocupat de Statul Islamic (ISIL), a declarat televiziunea de stat siriană, citând o sursă militară. În Alep, ruşii au lovit oraşele Al-Bab şi Deir Hafer, situat la aproximativ 20 km est de un aeroport militar controlat în prezent de ISIL, conform website-ului Trunews.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un grup cu sediul în Marea Britanie care monitorizează războiul civil din Siria, a declarat că în timpul atacurilor din Palmyra cel puţin 15 luptători ISIL au fost ucişi.

“A fost cel mai puternic atac rusesc asupra oraşului Palmyra”, a declarat Rami Abdulrahman, directorul OSDO. În alte zone de pe cuprinsul Siriei, avioanele ruseşti au desfăşurat cel puţin 34 de atacuri.

Alţi patru luptători ISIL au fost ucişi în apropiere de Raqqa, un oraş estic care a fost în ultimii 2 ani o fortăreaţă pentru grupul jihadist în Siria.

Postul de televiziune Al-Manar, condus de grupul libanez Hezbollah care este aliat cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, a declarat că avioanele de luptă ruseşti au desfăşurat de asemenea 4 raiduri în zona Jabal al-Zawiya din provincia nord-vestică Idlib.

Ministerul rus al Apărării a negat marţi că avioanele sale au lovit oraşul Palmyra, susţinând că sunt doar nişte minciuni.

“Toate rapoartele presei străine care susţin că avioanele de luptă ruseşti au desfăşurat lovituri aeriene împotriva oraşului Palmyra nu sunt decât minciuni”, a declarat Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

ISIL a capturat Palmyra în luna mai şi de atunci a distrus sistematic mai multe monumente şi temple antice.

Maamoun Abdulkarim, şeful Departamentului naţional pentru antichităţi, a declarat că, duminică, ISIL a aruncat în aer Arcul de Triumf, care are o vechime de aproape 2.000 de ani.

Forţele ruseşti au executat zeci de lovituri aeriene în Siria începând de săptămâna trecută. Moscova susţine că loviturile sale vizează doar poziţiile Statului Islamic, însa SUA şi Franţa susţin că atacurile aeriene au vizat în principal poziţiile Armatei Siriene Libere – care se opune atât Statului Islamic cât şi guvernului din Damasc.

Situaţia din Siria se va complica şi mai mult după ce preşedintele rus Vladimir Putin a trimis în Siria câteva echipe din temutele forţe speciale ruseşti Spetsnaz pentru a-l ajuta pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, conform Daily Mirror.

Unităţile Spetsnaz se pregătesc pentru a eradica nu doar Statul Islamic, ci şi Armata Siriană Liberă, care este susţinută de Occident, a declarat o sursă militară pentru Mirror.

Acţiunea lui Putin are loc la o zi după ce NATO a cerut Rusiei să nu mai desfăşoare lovituri aeriene în Siria şi a avertizat că încălcarea spaţiului aerian turcesc de către unul dintre avioanele de luptă ruseşti care au zburat sâmbătă în Siria ar fi putut declanşa un conflict armat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe