Avocat din Chişinău, reţinut de CNA pentru corupţie

Apărătorul ar fi pretins 3.000 de euro pentru a influenţa încetarea unei cauze penale.
Trafic de influenţă (corupţie)
Trafic de influenţă (corupţie) (cna.md)

Un avocat din Chişinău a fost reţinut joi pentru 72 de ore de către ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi procurorii anticorupţie. Acesta este cercetat penal, fiind bănuit de trafic de influenţă.

Potrivit CNA, apărătorul ar fi pretins bani ce nu i se cuvin, o sumă de 3 000 de Euro, susţinând că are influenţă asupra unor persoane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ciocana, în vederea încetării examinării unui dosar penal intentat pentru escrocherie.

Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă o pedeapsă cu amendă de la 3000 la 4000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.

Este de menţionat faptul că la 17 august a fost reţinut de CNA şi un poliţist din Ciadîr-Lunga, bănuit de corupere pasivă. Omul legii, în virtutea funcţiei deţinute, ar fi primit sistematic bani, produse alimentare, băuturi alcoolice, ţigări şi cartele de reîncărcare a telefonului mobil, pentru a nu raporta despre abaterile de la legislaţie admise de un antreprenor.

Pentru acest gen de infracţiune, Codul Penal al Republicii Moldova prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.