Avocatul lui Puigdemont: S-a emis mandat de arestare pe numele fostului preşedinte catalan

Avocatul Paul Bekaert a anunţat la televiziunea belgiană de stat că a fost emis mandat de arestare pentru Puigdemont, pe când o sursă din sectorul judiciar a declarat, pentru Reuters că mandatul de arestare încă nu a fost emis, însă acest lucru s-ar putea întâmpla vineri.
Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Chris McGrath/Getty Images)

Un mandat internaţional de arestare aparent a fost emis pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont.

Avocatul său, Paul Bekaert, a făcut anunţul la televiziunea belgiană de stat.

“Tocmai am aflat de la clientul meu că a fost emis un mandat de arestare pentru [fostul] preşedinte şi patru dintre miniştrii săi care se află în Belgia”, a precizat Bekaert.

Totuşi, o sursă din sectorul judiciar, la curent cu situaţia a declarat, pentru Reuters că mandatul de arestare încă nu a fost emis, deşi acest lucru s-ar putea să aibă loc vineri.

Puigdemont, care anterior a declarat că nu îi este frică să fie arestat, se află în prezent la Bruxelles. El a fugit din Spania la câteva ore după ce au fost lansate acuzaţii de rebeliune, răzvrătire şi utilizare eronată a fondurilor publice împotriva sa şi a altor 14 politicieni catalani.

Guvernul spaniol l-a demis pe Puigdemont şi a dizolvat Parlamentul catalan după ce regiunea a declarat independenţa în urmă cu o săptămână. Declaraţia a fost anunţată după un referendum pentru independenţă ce a avut loc pe 1 octombrie – un vot pe care Madridul l-a declarat ilegal.

Un mandat de extrădare pentru Puigdemont va plasa Bruxelles-ul, sediul UE, într-o poziţie foarte neconfortabilă. UE a rămas în mare parte tăcută cu privire la eforturile Cataloniei de a obţine independenţa, însă Belgia permite cetăţenilor uniunii să ceară azil politic pe teritoriul său. În plus, Belgia are propriile ei probleme cu separatiştii flamanzi.

La începutul acestei săptămâni, Puigdemont a declarat că va încerca să candideze din Bruxelles la alegerile regionale catalane din luna decembrie.

De asemenea, un judecător spaniol a respins joi eliberarea pe cauţiune a 8 foşti miniştri catalani, trimiţându-i la închisoare în aşteptarea procesului lor, iar altul este reţinut până va plăti o cauţiune de 50.000 de euro. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de rebeliune, foştii miniştri ar putea fi închişi pentru perioade de până la 30 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe