Avocatul Poporului apără abuzurile Guvernului asupra românilor, acuză ACL

Preşedintele PNL, Alina Gorghiu
Preşedintele PNL, Alina Gorghiu (Epoch Times România)

ACL îl acuză pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, că, în loc să apere cetăţenii de abuzurile actualei puteri, apără abuzul guvernării Ponta asupra românilor, informează Mediafax.

Acuzele ACL-ului sunt o reacţie la un comunicat al Avocatului Poporului, prin care Ciorbea şi-a declinat competenţa în ceea ce priveşte sesizarea Curţii Consituţionale cu privire la Ordonanţa 55/2014, cunoscută sub titulatura de ordonanţa traseismului local.

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, îl critică pe Ciorbea că "i-a trebuit mai bine de o lună jumătate să se trezească din amorţire şi să dea un răspuns la numeroasele solicitări de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la Ordonanţa de Urgenţă 55/2014 privind migraţia aleşilor locali".

Totodată, Gorghiu mai declară că răspunsul lui Ciorbea este o sfidare nu doar la adresa Parlamentului României, ci mai ales la "adresa fiecărui cetăţean care îl plăteşte să stea în funcţie şi care, teoretic, ar trebui să aibă garanţia că există o instituţie, singura de altfel, care poate să atace ordonanţele de urgenţă abuzive ale Guvernului”.

Mai mult, Gorghiu îl acuză pe Ciorbea că, "în loc să vegheze la respectarea corectitudinii ordonanţelor emise de Cabinetul Ponta", acesta a blocat deliberat, la presiunea PSD, atacul ACL-ului la Curtea Constituţională.

"Avocatul Poporului ar fi putut da posibilitatea Curţii să se pronunţe pe un act profund nedemocratic, însă Victor Ciorbea nu are interesul să apere cetăţeanul de abuzurile actualei puteri, ci are interesul să apere abuzul guvernării Ponta asupra românilor”, susţine Gorghiu.

Amintim că, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a informat sâmbătă, că, în urma analizării numeroaselor petiţiilor prin care i se cerea sesizarea Curţii Constituţionale (CCR) în privinţa Ordonanţei de Urgenţă privind migraţia aleşilor locali de la un partid la altul fără pierderea mandatelor, instituţia apreciază că soluţionarea problemei semnalate nu este de competenţa sa, ci a Parlamentului şi a Guvernului.

''Soluţionarea problemei semnalate este de competenţa Parlamentului şi a Guvernului, deoarece, în realitate, aceasta vizează raporturile constituţionale dintre Parlament, Preşedintele României şi Guvern. Fără îndoială, aspectele sesizate excedează competenţei instituţiei Avocatul Poporului, al cărei rol este apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, în sensul stabilit de art. 58 din Legea fundamentală", afirmă Avocatul Poporului într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.