Avocatul Poporului: În R. Moldova persistă inegalităţi majore între cetăţeni

Ombudsmanul afirmă că o naţiune cu oameni care trăiesc în condiţii derizorii nu poate fi prosperă. Asigurarea unui trai decent, a serviciilor medicale de calitate, accesibilitatea la apă potabilă etc., rămân a fi îngrijorătoare în Moldova.
Ţărancă din Moldova cu grebla pe umăr
Ţărancă din Moldova cu grebla pe umăr (Epoch Times România)

Cu ocazia Zilei Mondiale a Justiţiei Sociale, Avocatul Poporului aminteşte autorităţilor de la Chişinău că politicile statului trebuie să pună în prim plan dreptatea socială, solidaritatea, armonia şi egalitatea.

“Atâta timp cât în Republica Moldova vor persista inegalităţi majore în rândul cetăţenilor, cu un decalaj tot mai mare între zonele urbane şi rurale în ceea ce priveşte sărăcia, locurile de muncă şi accesul la serviciile de bază, nu putem vorbi despre egalitate în drepturi şi oportunităţi economice, politice şi sociale.”

În declaraţia făcută publică la sesiunea preliminară a Evaluării Periodice Universale, desfăşurată la Geneva, Oficiul Avocatului Poporului a evidenţiat problemele care se referă la asigurarea unui trai decent, calitatea şi accesibilitatea apei potabile, asigurarea serviciilor medicale de calitate în Moldova. S-a vorbit, în special, de realizarea drepturilor de către anumite categorii de persoane, cum ar fi femeile, copiii, etnicii romi etc. Situaţia existentă în acest domeniu este una îngrijorătoare.

S-a considerat necesar a atrage atenţia asupra problemelor grave ce vizează asigurarea unui trai decent, calitatea şi accesibilitatea apei potabile, pornind de la ideea că o naţiune cu oameni săraci, bolnavi, care trăiesc în condiţii derizorii şi într-un mediu ambiant nefavorabil nu poate fi prosperă, liberă în demnitate şi în drepturi. Statul trebuie să militeze pentru promovarea distribuţiei echitabile a veniturilor şi un acces mai bun la resurse prin intermediul egalităţii de şanse pentru toţi membrii comunităţii.

În anul 2016, din 1108 de cereri recepţionate de Oficiul Avocatului Poporului, în 296 de cereri s-a invocat încălcarea dreptului de acces liber la justiţie, iar 133 de cereri vizează încălcarea dreptului la un trai decent.

Menţionăm că prima Zi Mondială a Justiţiei Sociale a fost proclamată pe 20 februarie 2007 de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Ziua este menită să reliefeze importanţa dreptăţii sociale ca imperativ etic care ar trebui să ghideze munca de toate zilele.