„Bacalaureat”, filmul lui Mungiu prezentat simultan la Cannes 2016 şi Bucureşti

„Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, scenă din film
„Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, scenă din film (cinemarx.ro)

Cristian Mungiu a ales un mod inedit de a-şi „regiza” propria premieră a ultimului său film, Bacalaureat, acesta derulâdu-se simultan cu premiera lui mondială, de la Cannes. O parte a echipei va fi prezentă la Bucureşti, iar membrii echipei aflaţi la Cannes, aflaţi pe covorul roşu, vor intra în legătură directă cu spectatorii bucureşteni.

„Bacalaureat“, cunoscut în perioada de pregătire sub numele de „Fotografii de familie“, spune povestea unui doctor dintr-un mic oraş de provincie care trebuie să decidă care e cea mai bună cale de urmat pentru copilul lui în contextul societăţii româneşti de astăzi.

Sursa de inspiraţie aleasă de regizor porneşte şi de la multele articole despre corupţie şi educaţie din presa românească a ultimilor ani. ”Pentru cine citeşte multă presă – ca mine –, ultimii ani au fost înfricoşători: pe lângă spectacolul interminabil al corupţiei, imposturii şi imoralităţii, a devenit clar că în România, în cazul unui accident, supravieţuieşti dacă ai zile, nu există plasă de siguranţă, sistemul nu te salvează şi nu te apără. Din perspectiva unui părinte, situaţia e cam dramatică”, spune regizorul într-un interviu, intrebându-se dacă există un raport între educaţie şi felul în care se perpetuează compromisul ca mijloc de devenire socială.

Aşa cum ne-au obişnuit şi celelalte filme ale regizorului, dilema morală este pivotul central al filmului.

Dilemele unui părinte în raport cu ce e mai potrivit să-i transmită copilului lui nu este o chestiune specific românească, spune Mungiu, particularizând că în România chestiunea educaţiei se pune mai acut decât în alte ţări, dat fiind că trăim într-o societate în care predomină individualismul şi care, ca şi înainte de 89, pune mare preţ pe ideea că în viaţă trebuie să ştii să te descurci.

Fără a da lecţii, verdicte sau a face critică socială, Mungiu creează, prin personajele sale o stare de fapt a societăţii româneşti prin lucrurile ei de zi cu zi care ajung, la un moment dat, într-un punct dramatic.

Educaţia, tema filmului, e surprinsă din mai multe perspective: cea de acasă, unde se reflectă şi în relaţia părinte-copil, cea de la şcoală, prin sistemul de învăţământ, cea socială, prin sistemul de valori.

Pentru că educaţia ţine mai mult de lucrurile pe care le faci decât cele pe care le predici copilului, iar fiecare decizie pe care o iei ca adult are o repercusiune şi asupra copilului, „Bacalaureat”, explică regizorul, pune în discuţie şi alte dileme corelate celei referitoare la educaţie: te îndeamnă să sondezi un pic în adâncul tău şi să analizezi cât eşti de sincer cu tine însuţi şi cu ceilalţi, cât eşti de egoist, de mincinos, de manipulativ, de acomodant.

Cu toată încărcătura morală a întâmplărilor, Mungiu rămâne preocupat, ca şi în celelalte filme, ca filmele să rămână filme, „cu situaţii, personaje şi dialoguri posibile şi să nu devină discursuri”.

Rolurile principale din „Bacalaureat” sunt interpretate de Adrian Titieni şi Maria Drăguş. Adrian Titieni a interpretat peste 50 de roluri în filme româneşti, debutând în 1986 în filmul Pas în doi, regizat de Dan Piţa. Maria Drăguş, actriţa germană de origine română, a debutat în Panglica albă, filmul lui Michael Haneke, recompensat cu Palme d’Or în 2009.

„Bacalaureat” va avea premiera în Bucureşti, pe 19 mai, ora 19, la Sala Palatului.

Cristian Mungiu este la a treia participare în competiţia oficială de la Cannes. La precedentele două, filmele sale au fost recompensate cu trofeul Palme d'Or, în 2007, pentru "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", şi cu premiile pentru scenariu şi interpretare feminină, în 2012, pentru "După Dealuri".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură