Baconschi, despre răul fundamental în scandalul plagiatului: Contraselecţia, creată pe baze comuniste (Video)

Impostura academică a politicienilor plagiatori nu este un fenomen apărut din neant ci are o cauză cu rădăcini adânci, a explicat joi fostul ministru de externe Teodor Baconschi.
Teodor Baconschi
Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images)
Se încarcă player-ul...

Absenţa oricărei universităţi româneşti din top 500 şi contraperformanţa cronică instalată în ţara noastră nu sunt deloc accidente ci o consecinţă a contra-selecţiei create pe baze comuniste în anii 90 şi perpetuată până în zilele noastre, a opinat joi Teodor Baconschi, la dezbaterile "Maladia plagiatului şi anticorpii sistemului universitar" şi "Cărţile 'ştiinţifice' în regimul penitenciar'', organizate de Grupul de Dialog Social.

"Mafia care patronează contra-selecţia s-a creat pe baze comuniste în 90 şi s-a dezvoltat arborescent 25 de ani. Nu a fost, practic, cenzurată, nu au apărut niciodată anticorpi sociali sau instituţionali, juridici sau de altă natură care să poată pune capăt acestei contra selecţii. Pe baza acestei contra selecţii s-a reprodus elita politică din comunism", a declarat Baconschi.

Deţinător al unui doctorat magna cum laude luat la Sorbona, Baconschi a explicat că parcursul său în carieră bazat pe acest doctorat este "accidental şi complet atipic" căci sistemul nu permite accesul la funcţii celor ce alterează cultura contraselecţiei. Astfel, mii de tineri români care au performanţe academice remarcabile sunt situaţi pe poziţii mult inferioare pregătirii lor.

Adresându-se audienţei din care au facut parte trei miniştri ai Guvernului Cioloş - Adrian Curaj, ministru al Învăţământului, Raluca Prună, ministrul Justiţiei, şi Vlad Alexandrescu, ministul Culturii - Banconschi a ţinut să sublinieze că starea de contraperformanţă cronică instalată în ţară nu este un accident, iar actualul guvern, oricât de lipsit de susţinere ar fi, are datoria să creeze jurisprudenţa în materie de retragere a titlurilor academice fraudate, a susţinut Baconschi.

"Va rugăm atâta lucru, creaţi pentru moment, cu titlul pedagogic, jurisprundeţă în materie de retragere a titlurilor academice fraudate. Măcar două exemple să avem, cinci, şapte, nu să ni se spună că până acum nu s-a putut, iar de acum nici mai puţin. Trebuie să avem câteva exemple de acest ordin", i s-a adresat Baconschi ministrului învăţământului, Adrian Curaj.

Cât despre societatea civilă, cât mai e civilă, trebuie să pună în discuţie întregul sistem şi să îl caseze, a mai opinat Baconschi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură