Baconschi: Intelectualii implicaţi în politică au fost marginalizaţi de "sistem" prin campanii mediatice asasine

Teodor Baconschi
Teodor Baconschi (SAMUEL KUBANI/AFP/Getty Images)

Fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, a declarat miercuri că intelectualii care s-au implicat în politică au fost folosiţi pentru legitimarea unor proiecte, după care au fost ulterior marginalizaţi de "sistem", atât prin campanii mediatice asasine, cât şi prin jocuri interne de partid.

"Intelectualii publici implicaţi în politică au fost marginalizaţi, după ce au fost folosiţi pentru legitimarea unor proiecte reformiste. Au gestionat responsabilităţi importante şi au obţinut rezultate notabile, fie că vorbim despre munca lor în comisiile prezidenţiale, fie că amintim anumite mandate ministeriale, incluzând aici bilanţul ICR. Practic, "sistemul" i-a scos din spaţiul politic, atât prin campanii mediatice asasine, cât şi prin jocuri interne de partid. Din punct de vedere uman, ei au fost - cu toţii - nedreptăţiţi şi maltrataţi. Dar, pe lângă lucrurile bune pe care le-au realizat, aceşti oameni mai pot avea o satisfacţie: societatea românească e în sfârşit conştientă de profunda criză a valorilor sale şi de necesitatea de a o depăşi, spre binele comun al naţiunii noastre", a remarcat Teodor Baconschi.

Fostul ministru este de părere că în acest final de ciclu politic, spaţiul public e dominat de frământări legate de educaţie, cultură, competenţă, aşa cum e indignat de ascensiunea inculturii, a incompetenţei şi a falsului academic.

"Mult huliţii intelectuali au fost revelatorii unor probleme structurale, de care depinde viitorul fiecărui român. Iată de ce, în pofida celor petrecute, ei au o minimă consolare: au stabilit nişte standarde şi au deschis un drum corect, chiar dacă - în vâltoarea evenimentelor - au făcut, uneori, inevitabile erori de apreciere", a adăugat Baconshi.