Balerinul Gelu Barbu, fugit în timpul dictaturii lui Ceauşescu, se stinge din viaţă în Gran Canaria


Balerinul român Gelu Barbu s-a stabilit în Las Palmas în urmă cu 45 de ani, după ce a fugit de dictatura lui Nicolae Ceauşescu
Balerinul român Gelu Barbu s-a stabilit în Las Palmas în urmă cu 45 de ani, după ce a fugit de dictatura lui Nicolae Ceauşescu (Google.com)

Balerinul şi coregraful român Gelu Barbu s-a stins din viaţă miercuri dimineaţă, la vârstă de 83 de ani, în oraşul spaniol Las Palmas de Gran Canaria, în care se stabilise în urmă cu o jumătate de secol, după ce a fugit de dictatura ceauşistă, conform agenţiei de ştiri EFE.

Gelu Barbu, născut la Lugoj în anul 1932, a fost format de Alexander Puşkin la Academia de Balet Vaganova din Sankt Petersburg (Leningradul de atunci), unde a fost coleg, printre alţii, cu celebrii Rudolf Nureev şi Mihail Barîşnikov, devenind apoi prim-balerin al operelor din Bucureşti, Oslo şi Nuremberg.

În noiembrie 1961 a fugit de regimul comunist, profitând de un turneu al companiei în Republica Democrată Germană şi a traversat în sectorul vestic al Berlinului prin punctul de control american. Balerinul român a mers pe urma lui Nureev, care, cu doar cinci luni mai înainte fugea din URSS, în timpul unui turneu al Teatrului Kirov, solicitând azil politic la Paris.

După câţiva ani petrecuţi în Germania, Norvegia şi Suedia, în 1966, la recomandarea medicului, Gelu Barbu a ajuns în Gran Canaria, cu scopul iniţial de a se recupera în urma unei luxaţii la umăr, dar aici a rămas până la moarte. În Gran Canaria şi-a dezvoltat talentul de coregraf şi a instruit o întreagă generaţie de dansatori, fondând prima şcoală de balet clasic din Canaria, condusă în prezent de doi dintre discipolii săi, Miguel Montañez şi Wendy Artiles.

În anul 2006, guvernul din Gran Canaria l-a declarat fiu adoptiv al insulei, în semn de recunoaştere a contribuţiei aduse culturii acestei insule.

"M-am simţit exilat în Franţa sau Germania, dar niciodată aici. Aceasta este a doua mea casă, dacă nu chiar prima, deoarece am făcut mai multe lucruri aici decât în ţara mea", mărturisea Gelu Barbu în 2012, cu ocazia prezentării unui documentar despre viaţa sa, în cadrul Festivalului Internaţional de Film din Las Palmas de Gran Canaria.

Acest "film biografic" al balerinului român - cu participarea unor personalităţi importante, cum ar fi balerinul şi coregraful Victor Ullate sau regizorul Jaime Azpilicueta - este prezentat pe diferite scene europene.

Guvernul Insulelor Canare îi aduce un omagiu balerinului român

Guvernul Insulelor Canare şi-a exprimat miercuri seară, 17 februarie, "mâhnirea imensă" la vestea morţii "acestui pilon al dansului", în insule şi a subliniat că "munca artistică de o viaţă, vastă şi generoasă, merită recunoaştere".

Gelu Barbu "şi-a dedicat viaţa şi talentul său dansului clasic în arhipelag" şi a transmis arta sa multor elevi din insule, elevi care "zi de zi duc mai departe disciplina sa pe scenele din întreaga lume", a precizat sursa citată.