Bali. Înotând într-o mare de plastic - experienţa unui scafandru (video)

Rich Horner
Rich Horner (Print screen YouTube)

La ce se poate aştepta un pasionat scufundător atunci când vrea să înoate în apele din jurul insulei Bali? La peşti magnifici, un peisaj marin încântător... Dar nu asta e ceea ce a găsit Rich Horner: "Curenţii oceanici ne-au adus un minunat cadou de meduze, plancton, frunze, crengi, ferigi... şi plastic".

Rich Horner a mers să facă scufundări în largul mării în Manta Point, din insula Nusa Penida, la sud-est de insula Bali, Indonezia. Ideea era să înoate în fauna marină a locului, nu într-o mare de plastic, dar Horner s-a văzut înconjurat de pungi, pahare, sticle, găleţi şi ambalaje din plastic, trase pe insulă de curenţii marini.

Scufundătorul a documentat situaţia, s-a filmat în timp ce înota pe lângă o cantitate impresionantă de deşeuri din plastic şi a tras un semnal de alarmă postând filmul pe profilul său de Facebook şi pe youtube. Clipul video a devenit viral şi mulţi au cerut mai multe informaţii despre ceea ce se întâmplă. Imaginile sunt într-adevar şocante.

"A doua zi mi-au spus că plasticul a dispărut din Manta Point şi că situaţia a revenit la normal - asigură Horner - Dar asta nu înseamnă că plasticul a dispărut". A fost târât numai în altă parte.

Indonezia este pe locul doi în topul ţărilor cu cea mai mare poluare a mărilor din lume, după China. Este atât de poluată încât guvernul local s-a angajat să investească mii de dolari pe an pentru a încerca să reducă fenomenul cu 70% până în 2025. Situaţia este deosebit de problematică în jurul insulei Bali, în principal datorită fluxului turistic mare şi a poluării pe care o implică acest lucru.