Balsamuri naturale pentru orice tip de păr: reţete simple şi accesibile

Balsamurile naturale sub formă de decocturi, tincturi şi diferite soluţii sunt remedii foarte eficiente pentru îngrijirea părului şi, în plus, le putem prepara singuri în condiţii de casă.
Ingrediente pentru remedii naturale
Ingrediente pentru remedii naturale (Cat Rooney/The Epoch Times)

Asemenea produselor din magazine, acestea ne facilitează pieptănatul părului, pot să prevină deteriorarea vârfurilor şi să ne facă părul mai neted şi mai strălucitor. Am selectat câteva reţete simple de preparare a balsamurilor folosind ingrediente sută la sută naturale.

Mijloacele de îngrijire a părului pe care le procurăm din magazine şi farmacii pot într-adevăr să ne facă părul să arate foarte îngrijit. Dar cum să ştim care din ele sunt benefice şi nu ne afectează structura firului de păr? În acelaşi timp, şampoanele, măştile, balsamurile şi gelurile cumpărate ne oferă doar un efect temporar şi superficial. Remediile naturale deşi sunt mai simple, sunt foarte eficiente şi cel mai important - sunt absolut inofensive.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru balsamurile pentru păr. Se aplică după spălarea părului, de preferinţă cu şampon natural. În plus, nu trebuie clătite cu apă. Devine un fel de barieră de protecţie între părul şi mediul înconjurător.

De ce să folosim un balsam natural pentru păr?

Stratul exterior al fiecărui fir de păr este alcătuit dintr-un strat protector care se deteriorează uşor sub efectul aerului fierbinte (uscarea cu foenul), a apei (spălarea părului cu apă caldă), precum şi după vopsirea părului, ondularea acestuia, expunerea la lumina solară şi la alţi factori.

După distrugerea acestei bariere de protecţie, firul de păr începe să se despice şi să devină lipsit de luciu. Iată de ce este foarte important să clătim părul cu un produs special, după ce îl spălăm. O variantă ideală ar fi să-l clătim cu apă rece acidulată, care acoperă şi netezeşte particulele mici, iar părul devine din nou neted şi strălucitor. Un alt plus al balsamurilor naturale este că ne fac părul mai uşor şi mai catifelat.

Pe lângă balsamurile pe baza acidă, putem să folosim decocturile şi infuziile de plante, care hrănesc suplimentar părul şi reduc electrizarea în timpul pieptănatului.

Putem de asemenea să adăugăm câteva picături de ulei esenţial preferat în soluţia de clătire a părului. Poate fi ulei de ylang-ylang sau rozmarin, care sunt capabile să prevină despicarea vârfurilor şi să le ofere luciu. Uleiul de arbore de ceai şi de levenţică ajută contra mătreţii şi normalizează îngrăşarea părului.

Reţete pentru balsamuri naturale:

1. Soluţia din oţet de mere. La 1 litru de apă rece se adaugă 1 lingură de oţet natural de mere. Poate fi folosit pentru toate tipurile de păr.

2. Infuzia sau decoctul de hibiscus (Karkade). Această plantă renumită este folositoare nu doar pentru inimă şi vasele de sânge, ci şi pentru sănătatea părului. Hibiscus-ul acţionează asemenea soluţiei de oţet de mere şi este potrivit pentru toate tipurile de păr.

3. Suc de lămâie. 1 lingură de suc la 1 litru de apă rece. Oferă părului fineţe şi strălucire. Important: acidul citric nu este potrivit pentru clătirea părului, deoarece nu este natural.

4. Infuzia din rădăcină de obligeană. 4 linguri de rădăcină zdrobită se toarnă cu ½ litru de apă clocotită şi se lasă timp de o jumătate de oră. Ajută împotriva mătreţii şi căderii părului. Poate fi folosit pentru toate tipurile de păr.

5. Infuzie de muşeţel — pentru păr blond: 3-4 linguri flori de muşeţel uscate se toarnă cu ½ litru de apă clocotită şi se lasă timp de o jumătate de oră.

6. Decoctul din rădăcini de brusture. 1 parte de rădăcină uscată de brusture se toarnă cu 10 părţi de apă clocotită şi se fierbe la foc mic aproximativ 15 min. Se infuzează timp de 3 ore. Decoctul stimulează creşterea părului şi întăreşte rădăcinile.

7. Balsamuri pentru păr uscat:

- Infuzia de ceai verde. 1 litru de apă clocotită se toarnă peste 2 linguri de ceai şi se răceşte. Este recomandat în special pentru părul deteriorat şi slăbit.

- Infuzia de mesteacăn. 3 pahare de apă clocotită se toarnă peste 3 linguri frunze de mesteacăn şi se infuzează timp de 2 ore.

- Infuzii din flori de hamei, frunze de salvie, de mentă sau de nalbă: 2 pahare de apă fiartă se toarnă peste 4 linguri plante, se lasă timp de o jumătate de oră.

8. Balsamuri pentru păr normal:

- Amestec de: apă clocotită se toarnă peste frunzele de mesteacăn (1 lingură) şi florile uscate de levănţică (1 lingură), se infuzează 1-2 ore.

- Decoct din frunze de dafin: 1 litru de apă rece se toarnă peste 50 gr de frunze, se aduce până la fierbere şi se fierbe timp de 5 minute. Se răceşte.

9. Balsamuri pentru păr gras:

- Infuzie din coajă de stejar. 2 pahare de apă fiartă se toarnă peste 2 linguri coajă de stejar tocat . Lăsaţi într-un loc cald timp de 6 ore. Tratează mătreaţa şi boli de piele ale capului şi face părul strălucitor şi mătăsos. Oferă părului o nuanţă frumoasă de maro.

- Infuzia din flori de tei. ½ litru de apă clocotită se toarnă peste 5 linguri flori şi se lasă timp de 30 de minute.

- Infuzia de sunătoare: ½ litru de apă clocotită se toarnă peste 5 linguri de iarbă uscată şi se lasă timp de 30 de minute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură