Ban Ki-moon: Caracterul în schimbare al conflictelor necesită o întărire a cooperării între membrii Consiliului de Securitate

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. (Jure Makovec / AFP / GettyImages)

Caracterul în schimbare al conflictelor armate necesită o cooperare mai activă între membrii Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), precum şi întărirea mecanismelor internaţionale de preîntâmpinare a crizelor, a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei ITAR-TASS.

Potrivit lui Ki-moon, 'situaţiile care se înregistrează în Siria, Irak, Fâşia Gaza, Sudanul de Sud, Republica Centrafricană, Ucraina şi în alte colţuri ale lumii oglindesc caracterul complicat al conflictelor'. 'În lumea actuală, unde întotdeauna totul este interconectat, majoritatea provocărilor cu care ne confruntăm într-o ţară sau pe un continent pot avea urmări globale dacă nu sunt preîntâmpinate sau soluţionate la timp', a atenţionat secretarul general al ONU.

Ki-moon şi-a exprimat convingerea că o importantă decisivă o are capacitatea de desfăşurare rapidă a eforturilor de mediere şi de adoptare a măsurilor îndreptate spre preîntâmpinarea conflictelor. În aceeaşi măsură, importante ar fi şi înfiinţarea de coaliţii, precum şi cooperarea cu organizaţii regionale, este de părere secretarul general al ONU.

Potrivit lui Ban Ki-moon, la ora actuală au nevoie de ajutor umanitar 108 milioane de oameni din întreaga lume şi, pentru a-i sprijini, sunt necesare circa 17,1 miliarde de dolari.

El a mai afirmat că în ultimii ani ONU se confrunta cu o mulţime de 'crize umanitare extrem de serioase, care se caracterizează printr-o strămutare în masă a populaţiei'.

Însă lipsa de resurse financiare nu este singura piedică pentru acordarea de ajutor umanitar populaţiei în suferinţă, a subliniat el. Ban Ki-moon a atras atenţia asupra faptului că ONU şi partenerii săi sunt nevoiţi de multe ori să lucreze în condiţii extrem de periculoase.

'Anul trecut au fost ucişi peste 150 de lucrători umanitari, număr record de când am început să ţinem o asemenea evidenţă', a subliniat secretarul general al ONU. De asemenea, anul 2013 a bătut recordul în ceea ce priveşte numărul de colaboratori ai organizaţiilor umanitare care au fost răniţi sau răpiţi.