Banca Centrală a Letoniei cuprinsă de haos după ce BCE blochează plăţile celei de-a treia bănci a ţării

Logo-ul băncii letone ABLV
Logo-ul băncii letone ABLV (Captură Foto)

La o zi după ce guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei şi membru al consiliului de conducere al Băncii Centrale Europene (BCE), Ilmars Rimsevics, a fost arestat sâmbătă de către Agenţia pentru anticorupţie, fiind suspectat de acceptarea unei mite în valoare de peste 100.000 de euro, fapt care i-a determinat pe premierul leton şi pe preşedintele ţării să ceară demisia lui Rimsevics, BCE a îngheţat toate plăţile celei de-a treia bănci a Letoniei, ABLV. Măsura a fost luată după acuzaţiile lansate de SUA că banca a spălat miliarde de dolari sub formă de fonduri ilegale, inclusiv pentru companii asociate cu programul nord-coreean de rachete balistice, care este interzis de ONU.

Problemele au început în 14 februarie, când Letonia a început să investigheze ABLV în legătură cu suspiciuni referitoare la efectuarea unor tranzacţii ilegale privind sistemele de arme ale Coreei de Nord. Investigaţia a fost lansată după ce Departamentul Trezoreriei americane a acuzat banca letonă în 13 februarie de “spălare de bani la nivel instituţionalizat, practică pe care a transformat-o într-unul dintre pilonii activităţii sale”, lucru care a împiedicat banca să deschidă un cont în SUA.

Această decizie a transformat imediat ABLV într-un paria în faţa celorlalte instituţii financiare, banca letonă având practic accesul blocat la fluxurile de dolari şi fonduri venite dinspre cea mai importantă piaţă a lumii. Astfel, ABLV a fost forţată să se bazeze exclusiv pe BCE ca sursă unică de fonduri.

După cum a precizat Wall Street Journal, în propunerea de interdicţie privind ABLV, Trezoreria SUA a afirmat că banca letonă a gestionat tranzacţii pentru clienţi conectaţi la un anumit număr de companii şi instituţii nord-coreene supuse de mult timp sancţiunilor internaţionale. Printre acestea se numără Banca de Comerţ Exterior a Coreei de Nord, instituţie care administrează veniturile în valute străine ale Phenianului, venituri despre care oficiali americani şi ONU susţin că sunt alocate în mod direct programelor nord-coreene de rachete balistice şi arme nucleare.

ABLV, cel de-al treilea creditor de active al Letoniei, are sediul în Riga, însă dispune de un birou în Luxemburg şi o filială în SUA. De asemenea, banca este controlată în mod direct de BCE pe baza unui nou sistem de supervizare a băncilor zonei euro ce a fost introdus în timpul recentei crize financiare. Sistemul prevede că autorităţile naţionale rămân responsabile de aplicarea legilor privind spălarea banilor.

Luni dimineaţă, situaţia ABLV s-a înrăutăţit atunci când BCE a declarat că a cerut Agenţiei letone de supervizare bancară să impună un moratoriu asupra celei de-a treia bănci a ţării, care îngheaţă toate plăţile băncii privind datoriile sale.

“În ultimele zile s-a înregistrat o deteriorare semnificativă a poziţiei financiare a băncii”, a precizat BCE într-o declaraţie.

“A fost necesar un moratoriu ţinând cont de faptul că instituţia financiară lucrează cu Banca Centrală a Letoniei, iar autorităţile vor aborda situaţia curentă”, se precizează în declaraţia BCE.

Între timp, constatând că ar putea fi iminentă o panică bancară, Banca Centrală a Letoniei a afirmat că a acordat un credit de 97,5 milioane de euro băncii ABLV ca urmare a cererii aceasteia.

De asemenea, după cum a precizat Wall Street Journal, poliţia letonă a anunţat luni că a lansat o investigaţie penală asupra unei plângeri potrivit căreia un oficial de rang înalt din sectorul financiar al Letoniei a luat mită de la un om de afaceri rus, Grigori Guselnikov. Numele oficialului leton nu a fost dat publicităţii. Poliţia de stat a anunţat ancheta la o conferinţă de presă comună cu Agenţia letonă pentru anticorupţie, când au fost dezvăluite detalii ale investigaţiei lansate asupra lui Rimsevics.

Şi aici este punctul în care această criză bancară s-ar putea răspândi dincolo de ABLV: Guselnikov este cel mai mare acţionar al AS Norkiv Banka, un alt creditor leton care a depus o cerere de arbitraj împotriva Letoniei la o divizie a Băncii Mondiale în decembrie 2017. Banca s-a plâns de “tratament incorect, arbitrar, motivat necorespunzător şi nerezonabil din partea autorităţilor letone”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie