Banca Centrală Europeană dezvăluie noile bancnote de 100 şi 200 de euro

BCE a declarat că noile bancnote de 100 şi 200 de euro vor include cele mai noi elemente de siguranţă împotriva falsificării şi vor avea o mărime redusă. Bancnotele vor intra în circulaţie în zona euro în mai 2019.
Un bărbat ţine în mână o bancnotă de 200 de euro în timpul dezvăluirii noilor bancnote de 100 şi 200 euro la sediul BCE în Frankfurt, 17 septembrie 2018.
Un bărbat ţine în mână o bancnotă de 200 de euro în timpul dezvăluirii noilor bancnote de 100 şi 200 euro la sediul BCE în Frankfurt, 17 septembrie 2018. (Captură Imagine)

Banca Centrală Europeană (BCE) a prezentat public, luni, noile bancnote de 100 şi 200 de euro, la sediul său din Frankfurt, Germania, potrivit Deutsche Welle.

Aceste noi bancnote de 100 şi 200 de euro includ în partea de sus a benzii de culoare argintie, o hologramă-satelit prezintă simboluri “€” care gravitează în jurul numărului şi care devin mai clare sub lumină directă. Pe banda de culoare argintie sunt redate, de asemenea, portretul Europei, elementele arhitecturale şi un simbol “€” de mari dimensiuni. În plus, noile bancnote includ şi un număr verde-smarald optimizat. Deşi numărul verde-smarald în sine este prezent pe toate celelalte bancnote din seria “Europa”, noua variantă optimizată include şi simboluri “€” în interiorul numărului, precizează stirileprotv.ro.

Yves Mersch, membru al comitetului director al BCE, a declarat reporterilor în Frankfurt că bancnotele verzi de 100 de euro reprezintă aproximativ 23% din valoarea banilor de hârtie aflaţi în circulaţie în zona euro.

În ciuda amplificării utilizării plăţilor electronice, Mersch a afirmat că europenii rămân ataşaţi de banii de hârtie. Bancnotele, a mai precizat acesta, au fost “cea mai cuprinzătoare metodă de plată” din moment ce nu necesită un echipament special şi sunt la fel de disponibile tuturor, inclusiv vârstnicilor, persoanelor cu handicap şi minorilor.

Totuşi, peste un milion de bancomate din cele 19 state membre ale zonei euro vor trebui să fie ajustate înainte ca noile bancnote să intre în circulaţie în mai 2019. Bancnotele mai vechi vor rămâne un mijloc legal de plată dar treptat vor fi scoase din circulaţie.