Banca Centrală Rusă susţine că hackerii au furat 31 milioane USD

Banca Centrală a Rusiei susţine că hackerii au furat peste 31 milioane de dolari din conturi sale corespondente. Principala agenţie de securitate a Rusiei a avertizat în privinţa unor atacuri cibernetice care urmăresc să destabilizeze sistemul bancar al ţării.
(Captură Foto)

Anunţul Băncii Centrale, făcut la sfârşitul săptămânii trecute, este cel mai recent exemplu al numărului tot mai mare de atacuri cibernetice care au vizat instituţii financiare la nivel global.

Artiom Sichiov, oficial al Băncii Centrale, a dezvăluit pierderile în cadrul unei audieri la Moscova, susţinând că hackerii au încercat să fure 5 miliarde de ruble (78 milioane de dolari americani). Totuşi, conform declaraţiei Băncii, hackerii au reuşit să fure doar 31 milioane de dolari.

Un raport bancar publicat în 2 decembrie a descris cum hackerii au pătruns în conturile Băncii Centrale prin falsificarea acreditărilor unui client, furnizând alte câteva detalii.

În aceeaşi zi, Serviciul Federal pentru Securitate a declarat că va descoperit un complot care urmăreşte să destabilizeze sistemul bancar rusesc.

FSB, al cărui precursor este temutul KGB, nu a identificat vinovaţi din spatele presupusului complot, dar a declarat că serverele implicate au fost localizate în Olanda şi sunt înregistrate pe numele companiei ucrainene BlazingFast, specializată în găzduirea de website-uri.

Declaraţia a susţinut că atacurile ar urma sa înceapă în 5 decembrie şi vor fi însoţite de o serie de mesaje text şi postări pe reţelele sociale care includ afirmaţii cu privire la iminenta prăbuşire a băncilor majore ale Rusiei şi a sistemului său financiar.

FSB a declarat că atacurile descoperite vor viza câteva zeci de oraşe din Rusia.

Directorul companiei BlazingFast din Kiev, Anton Onopriciuk, a declarat că nicio agenţie de securitate nu a contactat compania sa. În plus, el a precizat că aşteaptă mai multe informaţii pe care firma sa să le poată investiga.

S-ar părea că cele două anunţuri – al Băncii Centrale şi al FSB – ar fi fost coordonate, deşi acest lucru nu a fost confirmat independent.

Furtul, precum şi presupusul complot, au avut loc în contextul creşterii numărului de atacuri cibernetice care vizează diverse instituţii din jurul lumii, unele comise de persoane fizice, altele de grupuri cibernetice susţinute de guverne.

După ce administraţia SUA a acuzat public guvernul rus de implicare în hăckuirea emailurilor campaniei Partidului Democrat, serviciile americane de informaţii au promis ulterior că vor lua contramăsuri.

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat în luna octombrie că SUA “trimite un mesaj” preşedintelui rus Vladimir Putin.

“Mesajul va fi trimis într-un moment ales de noi şi în circumstanţe care vor produce cel mai mare impact”, a avertizat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe