Bănci din zona euro nu mai emit bancnote de 500 de euro

Bancnote de 500 de euro
Bancnote de 500 de euro (Getty Images)

Proiectul de a elimina bancnota euro cu cea mai mare valoare a făcut luni un salt major, potrivit Euronews.

Bănci centrale din zona euro au oprit emiterea bancnotei de 500 de euro, pe fondul temerilor că aceasta ar facilita comiterea de infracţiuni.

Asocierea bancnotei cu spălarea de bani şi finanţarea terorismului a atras porecla acesteia de “Bin Laden” în unele cercuri.

Bancnota de 500 de euro facilitează transportarea unor sume mari de bani. De exemplu, 1 milion de euro în bancnote de 500 cântăreşte doar 2,2 kg, comparativ cu peste 20 kg în cazul utilizării bancnotelor de 50 de euro pentru aceeaşi sumă.

Băncile centrale din Germania şi Austria sunt singurele instituţii din zona euro care vor continua să emită aceste bancnote.

Totuşi, ambele ţări – cunoscute pentru dependenţa lor de numerar – vor opri emiterea acestei bancnote în 26 aprilie.

La începutul acestui an, existau în circulaţie peste 520 milioane de bancnote de 500 de euro, în valoare totală de aproximativ 260 miliarde de euro.

Chiar dacă emiterea bancnotei de 500 de euro a fost suspendată în majoritatea statelor UE, aceasta va continua să fie un mijloc de plată legal.

De asemenea, băncile centrale din zona euro vor schimba bancnotele de 500 de euro în bancnote cu valoare mai mică pe o perioadă de timp nelimitată.