Bănicioiu: Vor pleca în străinătate toţi pacienţii care pot fi transportaţi, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu

Indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu, pacienţii care au nevoie de tratament în străinătate vor fi transferaţi, iar toate costurile aferente transportului şi tratamentului vor fi suportate de către stat, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii (Epoch Times România)

Ministrul a făcut aceste declaraţii în contextul în care familia toboşarului trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, discutase cu reprezentanţii unui spital din Lyon, pentru transferarea acestuia de la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, însă a fost informată că tânărul nu ar putea fi transferat pentru că nu este asigurat, relatează Mediafax.

"Vor pleca toţi pacienţii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu", a declarat, pentru publicaţia citată, Nicolae Bănicioiu, menţionând că toate costurile aferente transportului şi tratamentului pacienţilor transferaţi în clinicile din străinătate, la recomandarea medicilor, vor fi suportate de către autorităţile române, indiferent de calitatea de asigurat a pacientului.

Răniţii în incendiul de la Colectiv a căror stare de sănătate permite transferul la clinici din străinătate vor fi transportaţi şi cu un avion al NATO, a declarat duminică ministrul Apărării, Mircea Duşa, pentru B1 TV.

Avionul NATO poate efectua deplasări într-un timp de două ori mai scurt decât avioanele pe care românii le au în dotare, a precizat ministrul.

"Am pus la dispoziţia Departamentului de Situaţii de Urgenţă mai multe avioane pentru a transporta răniţii spre statele care trebuie să-i primească. Azi două avioane Spartan vor pleca spre Londra şi Budapesta. Am şi avut discuţii cu Spitalul Militar din Budapesta şi medicii de acolo sunt dispuşi să primească cinci răniţi.

Există un program la nivelul NATO la care şi România contribuie. Am solicitat ieri ca azi să ne pună la dispoziţie unul din aceste avioane. Probabil va veni la ora 19.00. E un avion cu o capacitate mai mare. Dacă cei de la Departamentul de Situaţii de Urgenţă vor să trimită răniţi, se va face mult mai repede", a declarat Duşa.

În acest moment, numărul celor care vor fi transferaţi nu este cunoscut, deplasarea depinzând foarte mult de starea lor de sănătate.