Banul public, pe apa Sâmbetei. Prejudiciu de 61 milioane de lei în 2015 la achiziţia de echipamente medicale

Slab dotate, infestate cu bacterii şi într-o eternă penurie de fonduri, spitalele de stat au dat milioane de lei pe echipamente ce nu au fost puse în funcţiune.
.
. (Epoch Times România)

Un raport al Curţii de Conturi pentru 2015 relevă că aparatura pe care s-au cheltuit peste 55 de milioane de lei, bani de la buget, nu a fost pusă în funcţiune sau nu a fost utilizată în scopul iniţial, relatează Hotnews. De asemenea, Curtea de Conturi a mai identificat plăţi ilegale de jumătate de milion de lei prin supraestimarea valorii şi plăţi de peste 5 milioane de lei pentru echipamente medicale cumpărate fără respectarea procedurilor pentru achiziţii publice.

Inspectorii Curţii de Conturi care au verificat modul în care spitalele au cheltuit în 2015 fondurile primite de la Ministerul Sănătăţii pentru achiziţia de echipamente şi aparatură medicală mai constată că MS "nu a verificat în mod corespunzător modul de aplicare a dispoziţiilor legale referitoare la achiziţionarea de echipamente medicale cu respectarea principiilor de economicitate şi eficienţă, la nivelul unităţilor sanitare subordonate şi la nivelul unităţilor sanitare de subordonare locală".

Prejudiciul total calculat de Curtea de Conturi se ridică la 61,7 milioane de lei în anul 2015

Un exemplu elocvent al modului în care sunt cheltuiţi uneori banii publici în sănătate este secţia pentru Arşi de la Spitalul de Urgenţă, secţie care, deşi a beneficiat de investiţii de peste 9 milioane de euro pentru echipamente, dotări şi servicii, secţia nu este nici acum funcţională în integralitate. Situaţia de la Spitalul Floreasca, intrată în atenţia opiniei publice după drama de la Colectiv, când s-a contat că victimele incendiului nu pot fi tratate în ultramoderna secţie dotată special pentru astfel de cazuri, a intrat în atenţia DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne