Bărbat înarmat arestat după ce a năvălit într-un birou al partidului AKP în Istanbul

Un bărbat înarmat a pătruns într-un birou din Istanbul al partidului AKP, 1 aprilei 2015.
Un bărbat înarmat a pătruns într-un birou din Istanbul al partidului AKP, 1 aprilei 2015. (Captură Foto)

Un bărbat înarmat a intrat miercuri într-un birou al Partidului de guvernament pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP) din Turcia, situat într-o suburbie a Istanbulului, însă a fost prins rapid. Incidentul are loc la o zi după ce un grup de extremişti au luat ostatic un procuror într-un tribunal din Istanbul, susţine Wall Street Journal.

Intrusul a spart geamurile de la etajul superior al clădirii situate în cartierul Kartal, în partea asiatică a metropolei de pe ţărmul Bosforului şi a afişat un drapel turcesc pe care era imprimată imaginea unei săbii.

Forţele de ordine au securizat zona din jurul biroului AKP iar agenţia privată de ştiri Dogan a raportat că persoanele din clădire au fost evacuate înainte ca bărbatul să fie arestat.

“Motivul nu este clar încă. Se investighează situaţia. Nimeni nu a fost rănit”, a declarat Selim Temurci, şeful biroului AKP din Istanbul, într-un interviu la postul de televiziune NTV, conform Wall Street Journal.

Iniţial, agenţia de ştiri Dogan a raportat că doi bărbaţi înarmaţi au pătruns în biroul AKP.

Acest incident are loc la o zi după ce forţele speciale turce au năvălit marţi noaptea în Palatul de Justiţie Çağlayan din Istanbul pentru a elibera un procuror ce a fost luat ostatic în după amiaza zilei de către un grup de bărbaţi înarmaţi.

Procurorul Mehmet Selim Kiraz a fost grav rănit în timpul operaţiunii de salvare şi doctorii nu i-au putut salva viaţa.

Doi dintre atacatori, membri ai Partidul/Frontul Revoluţionar de Eliberare a Poporului (DHKP-C) – gruparea care a revendicat atacul de marţi – au fost de asemenea ucişi în atac.

Într-o declaraţie postată pe website-ul său, grupul a ameninţat că îl va ucide pe procuror dacă nu i se vor satisface revendicările. Conform poliţiei, DHKP-C este cunoscut pentru organizarea a numeroase atentate comise în Turcia începând din anii 1990.

Mai mult, procurorul a fost însărcinat cu anchetarea circumstanţelor morţii lui Berkin Elvan, un adolescent care a murit în 11 martie 2014 după ce s-a aflat timp de 269 de zile într-o comă provocată de o grenadă lacrimogenă trasă de poliţie în timpul unei demonstraţii din Istanbul ce a avut loc în iunie 2013.

Miercuri, în interiorul tribunalului din Istanbul unde fusese luat procurorul ostatic, o mulţime de judecători, avocaţi şi cetăţeni s–au adunat pentru a-i aduce acestuia un ultim omagiu.

Tot astăzi, au fost arestate în oraşul Antalya 22 de persoane suspectate că ar avea legături cu grupul DHKP-C.

În prezent nu se ştie dacă există o legătură directă între cele două incidente, dar investigaţiile în ambele cazuri continuă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe