„Baronul” de Cluj, Horea Uioreanu, rămâne în arest

Horea Uioreanu.
Horea Uioreanu. (Epoch Times România)

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, acuzaţi de corupţie, au primit luni o veste proastă de la Curtea de Apel Cluj. Instanţa a decis să respingă contestaţiile formulate de apărători acestora la sentinţa Tribunalului Cluj prin care a fost prelungită perioada de arest preventiv, relatează Mediafax.

"Decizia de astăzi nu mai poate fi atacată, însă noi mai putem să facem cereri de înlocuire a arestului preventiv cu arest la domiciliu. Ne gândim dacă vom depune o astfel de cerere", a declarat avocatul Smaranda Bara.

Avocatul a menţionat că şi la termenul de marţi de la Curtea de Apel, precum şi la termenul de anterior de la Tribunalul Cluj, apărătorii celor trei inculpaţi au solicitat instanţei înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arest la domiciliu.

Horea Uioreanu, preşedintele suspendat al CJ Cluj, a fost trimis în judecată în stare de arest pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată şi complicitate la spălare de bani. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată şi oamenii de afaceri Ioan Bene, Vasile Pogăcean, Gabriel Davidescu, precum şi consilierul judeţean Ioan Petran.

Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de dare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată şi spălare de bani.

Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, şi Ioan Petran, consilier judeţean din partea PNL, au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv, pentru dare de mită.

Totodată, a mai fost trimis în judecată în stare de libertate omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA Bucureşti, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de dare de mită, conform comunicatului DNA.

Din dosarul instrumentat de procurorii DNA se arată că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu „a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile suma totală de 693.224 lei din care, în perioada aprilie 2013 - mai 2014, în mod repetat, a primit în zece tranşe suma totală de 134.500 lei pentru că, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit sau prin mecanismele de finanţare reglementate de OUG nr. 28/2013 către unităţi administrativ teritoriale din judeţul Cluj, în vederea finanţării contractelor pe care respectivele entităţi le aveau cu societatea Sinai Compimpex SRL, deţinută de inculpatul Pogăcean Vasile”.

Conform procurorilor anticorupţie, Uioreanu „a pretins de la inculpatul Ioan Bene suma totală de 300.000 lei, din care în perioada octombrie 2012 - martie 2014, în mod repetat, a primit în şapte tranşe suma totală de 278.000 lei pentru că, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit în vederea plăţii contractelor derulate de SCC Napoca SA deţinută de inculpatul Ioan Bene”.

Potrivit anchetatorilor, Uioreanu „a pretins, împreună cu inculpatul Ioan Petran, consilier judeţean, la data de 9 aprilie 2014, de la inculpatul Gabriel Davidescu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro (câte 10.000 euro pentru fiecare din cei doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj) pentru că, în exercitarea atribuţiilor funcţiei, să promoveze în cadrul CJ Cluj un proiect de hotărâre şi să emită o Hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care să se aprobe, în favoarea societăţii UTI Hotel & Parking SRL, în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în încinta Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj Napoca. Din banii pretinşi, la data de 17.04.2014, a primit efectiv 5.000 euro.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne