Băsescu cere NATO să sprijine Ucraina. Luptele s-ar putea transforma într-un măcel

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Reuniunea anuală a diplomaţiei române că, ţinând cont de faptul că Federaţia Rusă a trecut la o cu totul altă etapă de sprijinire a separatiştilor, va cere în Consiliul European să se acorde sprijin Ucrainei cu armament pentru a putea face faţă agresiunii Federaţiei Ruse.

"Armata ucraineană se află în dificultate. Dacă statele UE, statele NATO nu vor trece rapid la sprijinirea armatei ucrainene cu echipamentele necesare cu care să poată face faţă agresiunii Federaţiei Ruse, şansele puterii de la Kiev devin iluzorii. Continuarea luptelor în estul Ucrainei riscă să se transforme într-un măcel", a avertizat Traian Băsescu.

Traian Băsescu precizează că statele UE, statele membre NATO trebuie să treacă la faza punerii la dispoziţie a mijloacelor necesare susţinerii armatei ucrainene.

Şeful statului a mai menţionat, de asemenea, că va susţine trecerea la o nouă etapă de sancţiuni pentru Federaţia Rusă, respectiv în domeniul financiar, în sectorul energetic şi în cel militar.

Referitor la România, Traian Băsescu a afirmat că nu există "un pericol pentru România în mod raţional, dar trebuie să ne pregătim şi pentru iraţional. Dacă privim în jurul Mării Negre, constatăm conflicte îngheţate".

În opinia şefului statului român, "obiectivul Rusiei este să transforme acest conflict într-unul îngheţat, în aşa fel încât să poată controla evoluţiile ulterioare ale Ucrainei. România trebuie să-şi revizuiască imediat politica de finanţare a armatei."

La Reuniunea anuală participă şi Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politică de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne