Băsescu: CSAT se va întruni pe 3 septembrie pe tema Summitului NATO

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. (presidency.ro)

După ce a făcut o declaraţie de presă pe tema situaţiei din Ucraina, preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, la Palatul Cotroceni, că următoarea şedinţă a CSAT se va desfăşura pe 3 septembrie, neavând ca subiect Ucraina, ci pentru a pregăti Summitul NATO.

”Consiliul Suprem de Apărare al Ţării va avea loc pe 3 septembrie, dar nu are ca obiectiv Ucraina. Este un CSAT premergător Summitului NATO din 4-5 septembrie. Faţă de situaţia actuală, nu se impune convocarea CSAT, este forţată”, a precizat preşedintele Traian Băsescu.

La întrebarea dacă va mai avea şedinţe de lucru pe tema Ucrainei, şeful statului a menţionat că va mai avea astfel de şedinţe, în componenţa reuniunii de joi.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, că s-ar impune convocarea CSAT în contextul ultimelor evenimente din Ucraina, dar a accentuat că acest lucru intră în atribuţiile preşedintelui.

Întrebat dacă este necesară convocarea CSAT în urma evenimentelor din estul Ucrainei, Titus Corlăţean a precizat că, deşi nu este un risc de securitate direct la adresa României, "s-ar impune" convocarea CSAT.

"Va trebui să examinăm toate datele care sunt disponibile până la acest moment. Cert este că avem confirmarea că Lituania a efectuat deja o solicitare de convocare a unei sesiuni extraordinare a Consiliului de Securitate. (...) Preşedintele Ucrainei, domnul Poroşenko, a spus în termeni foarte clari că asistăm la o invazie rusă în Ucraina. Sunt lucruri extrem de grave, evident că va trebui să ne uităm asupra tuturor datelor care ne parvin pe diverse canale, cert este că situaţia pare a fi extrem, extrem de gravă. Nu merge în direcţia în care am sperat, în care noi ne-am exprimat la nivelul UE şi NATO în termeni foarte fermi, respectiv o acţiune reală, concretă şi onestă a Federaţiei Ruse, în primul rând de stopare a oricărui sprijin, ajutor militar pentru separatişti şi, pe de altă parte, o acţiune în sensul dezescaladării. Nu asta e direcţia în care se merge", a declarat Titus Corlăţean în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologii din R. Moldova şi Ucraina.

Şeful diplomaţiei româneşti a mai precizat că regimul de sancţiuni stabilit la nivelul comunităţii euroatlantice este în continuare "extrem de justificat".