Băsescu, despre extrădarea lui Ghiţă: "O intervenţie a preşedintelui Iohannis este esenţială"

Decizia extrădării lui Ghiţă va fi una politică pentru autorităţile sârbe, susţine Băsescu, în opinia căruia pentru ca fostul deputat să ajungă cât mai repede acasă, unde-l aşteaptă sumedenie de dosare, este nevoie de intervenţia lui Iohannis şi a lui Tudorel Toader.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

O intervenţie a preşedintelui Iohannis pe lângă omologul său sârb în vederea extrădării lui Sebastian Ghiţă cât mai repede în România este ''esenţială'', a opinat luni, la România TV, fostul preşedinte Băsescu, adăugând că decizia pe care o vor lua autorităţile sârbe în legătură cu extrădarea lui Ghiţă va fi una ''politică''.

Având în vedere că Ghiţă a fost prins legitimându-se cu acte false, autorităţile sârbe trebuie să decidă dacă dau prioritate extrădării lui Ghiţă în România sau anchetării şi condamnării acestuia pentru utilizarea de documente de identitate false pe teritoriul Serbiei, a explicat Băsescu.

"Categoric va fi o decizie politică, dacă va fi o decizie politică însă depinde şi de presiunea pe care o face statul român. O intervenţie a preşedintelui este esenţială, o cooperare a ministrului Justiţiei din România cu ministrul Justiţiei din Serbia este esenţială. Dacă vor sta şi vor spune 'eu am citit în ziar, mă consider informat', mă îndoiesc că va fi o decizie politică'', a susţinut Băsescu, preluat de Agerpres.

În susţinerea opiniei sale, liderul PMP a amintit de faptul că şi el a intervenit pe lângă liderul sirian Bashar al Assad în vederea extrădării lui Omar Hayssam, precizând că preşedintele Iohannis şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar trebui să întreprindă demersuri similare pentru extrădarea lui Sebastian Ghiţă.

Fostul preşedinte a mai opinat că justiţia sârbă îi poate da lui Ghiţă o pedeapsă de maximum trei ani de închisoare pentru utilizarea de documente de identitate false, însă, cel mai probabil, condamnarea ar putea fi mai degrabă de circa un an şi jumătate, după care Ghiţă, implicat în mai multe dosare penale, ar fi adus în ţară. Băsescu a mai declarat, răspunzând unei întrebări, că nu crede că Serbia îi poate acorda lui Ghiţă azil politic dacă acesta va solicita un astfel de statut, căci autorităţile de la Belgrad au ca obiectiv aderarea la UE şi îşi va respecta statutul de ţară care cere intrarea în UE, a afirmat Băsescu.

Reamintim că Sebastian Ghiţă, dispărut în prag de Crăciun de sub ochii poliţiştilor care îl filau, a fost localizat şi reţinut la Belgrad, în noaptea de joi spre vineri. Fostul deputat avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul reţinerii. Luni seara, Poliţia Română a anunţat că Ghiţă a fost arestat în Serbia, pentru o perioadă de 18 zile, începând cu data de 14 aprilie, în vederea extrădării.

Mai amintim că pe numele fostului deputat au fost emise două mandate de arestare în lipsă. Ghiţă - un apropiat al lui Victor Ponta - este trimis în judecată în două dosare penale, cel în care mai sunt acuzaţi foşti şefi din Poliţie şi Parchet din Prahova şi un altul în care este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu.

De asemenea, Ghiţă mai este urmărit penal şi în alte două dosare de corupţie, unul vizând vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni.