Băsescu despre poziţia Preşedintelui CE: "Acest tip de abordare a dus şi la cel de-al Doilea Război Mondial"

Comentând recentele declaraţii ale lui Junker, care a pledat pentru o apropiere de Rusia şi pentru neamestecul SUA în relaţia UE - Kremlin, fostul preşedinte Băsescu a opinat că acest gen de abordare este perdantă.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a declarat contrariat de recentele declaraţii ale preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker, care a afirmat joi că Europa nu ar trebui să accepte ordine din partea Statelor Unite când vine vorba de relaţiile cu Rusia, care ar trebui tratată ca partener egal, în încercarea de a se stabili "o relaţie practică", relatează Mediafax.

Potrivit sursei citate, şeful statului a opinat că acest tip de abordare a dus şi la cel de-al Doilea Război Mondial.

”Pe mine m-a contrariat declaraţia lui Jean-Claude Juncker (…) în care pur si simplu spunea: "trebuie să ne apropiem de Rusia şi să nu-i lăsăm pe americani să facă jocurile în Europa". Da, dar Europa nu-şi poate garanta singură securitatea. Ori acest mesaj înseamnă să cedăm Rusiei tot ce vrea, ca să stăm liniştiţi. Păi, îmi pare rău, dar această abordare a dus şi la cel de-al Doilea Război Mondial, prin cedări succesive”, a spus Băsescu, prezent sâmbătă la Colegiul Naţional al PMP, desfăşurat la Sinaia.

În acest context, fostul şef al statului a spus că, în opinia sa, ceva ”se întâmplă la Bruxelles".

”Cred că ceva se întâmplă la Bruxelles, iar România nu participă la ceea ce se întâmplă, din păcate. România este puţin în afară şi neaducerea în dezbatere publică a marilor subiecte este o mare greşeală”, a declarat Băsescu, care, reamintim, a susţinut sau a lăsat să se înţeleagă, în repetate rânduri, că Iohannis nu performează la nivelul aşteptat în ceea ce priveşte politica externă.

Intrat ieri oficial în rândurile PMP, Băsescu a mai adăugat că Mişcarea Populară trebuie să-şi asume aducerea în dezbaterea publică a unor astfel de subiecte ”sensibile”.

Reamintim că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joi, în cursul unei vizite la Passau, în sudul Germaniei, că Europa nu ar trebui să accepte ordine din partea Statelor Unite când vine vorba de relaţiile blocului european cu Rusia.

Juncker a mai opinat că Rusia trebuie tratată ca egal iar UE trebuie să facă eforturi pentru o relaţie practică cu Kremlinul.

"Ştiu din conversaţiile mele cu Putin că el (nu acceptă) fraze ca cele de atunci când Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce înseamnă acest lucru? Nu poţi să vorbeşti despre Rusia aşa. (...) Trebuie să facem eforturi către o relaţie practică cu Rusia. Nu este sexi, dar aşa trebuie să facem, nu putem continua aşa" , a mai susţinut Junker.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne