Băsescu, despre unirea cu R. Moldova: Sunaţi la Bucureşti, spuneţi „Vrem să ne unim” şi se va întâmpla

Preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în cadrul unui interviu pentru Unimedia, că dacă cetăţenii din Republica Moldova vor avea vreodată probleme în parcursul lor de aderare la Uniunea Europeană şi vor suna la Bucureşti să spună „vrem să ne unim”, acest lucru se va întâmpla, indiferent cine va fi preşedintele sau Guvernul României.

"În sufletul meu, eu voi rămâne un unionist fără rezerve. Am exprimat acest punct de vedere. În acelaşi timp, ideea reunificării poate fi văzută ca şi o alternativă la un mers, un parcurs îndelungat până la intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. România este în UE, iar eu vă spun deschis: dacă vreodată veţi avea probleme în parcursul către Uniunea Europeană, veţi constata că au devenit insurmontabile aceste lucruri, nu ştiu când vor fi, sunaţi la Bucureşti, şi spuneţi „Vrem să ne unim” şi se va întâmpla. Dar asta trebuie să o vrea cetăţenii Republicii Moldova, pentru că în România, sentimentul pro-unionist este în jur de 80%", a declarat Băsescu.

Şeful statului a subliniat că "indiferent cine va fi preşedintele României, indiferent că la guvernare se va afla un partid de stânga sau un partid de dreapta", va susţine această unire, pentru că din punctul de vedere al sentimentelor faţă de Republica Moldova, românii sunt prounionişti. Băsescu a afirmat că este convins că această "ofertă" de unire va fi menţinută şi de viitorul preşedinte şi de viitorul Guvern.

Traian Băsescu a explicat însă că, potrivit sondajelor, majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova nu vor unirea celor două state româneşti, adăugând că aceasta nu se poate face cu forţa, trebuind să fie un act de voinţă a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

"Deocamdată, doar de pe un mal există acest sentiment", a precizat preşedintele.

Preşedintele a reiterat faptul că la finalul mandatului vrea să solicite cetăţenia moldoveană. Acesta a afirmat că şi-ar dori să o ceară şi acum dar nu ştie "dacă nu generează, cumva nişte dispute politice".

"După ce îmi termin mandatul, voi face toate demersurile pentru a primi cetăţenia moldoveană", a concluzionat Băsescu, adăugând că simte în suflet că este şi cetăţean al Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne