Băsescu, ironic: Dragnea şi Tăriceanu pot reprezenta Parlamentul la defilarea de 1 Decembrie, sau la o recepţie

Fostul preşedinte Traian Băsescu a reacţionat dur după ce preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au transmis un mesaj contondent Statelor Unite, în numele Parlamentului, ca urmare a criticilor venite din partea americanilor pe tema legilor Justiţiei.
Traian Basescu
Traian Basescu (Florin Chirila\Epoch Times)

Preşedinţii celor două Camere pot reprezenta Parlamentul la defilarea de 1 Decembrie, la o recepţie, dar nu atunci când semnează un comunicat în numele Legislativului, a atras atenţia miercuri, în plen, fostul preşedinte Traian Băsescu, citat de Agerpres.

"Domnii Dragnea şi Tăriceanu şi-au asumat un răspuns în numele Parlamentului României. Într-adevăr, ei reprezintă Parlamentul, dar pot să reprezinte la defilarea de la 1 Decembrie, la recepţia de la Cotroceni de seara, pot să-l reprezinte alături de Daea, să vândă oaia, dar nu pot să reprezinte plenul celor două Camere într-o astfel de întreprindere politică fără discutarea documentului în Parlament şi votarea lui. Ar trebui să încercăm acum să diminuăm ridicolul în care cei doi şefi de camere ne-au aşezat", a declarat Băsescu.

Liderul PMP susţine că va semna un document de protest iniţiat de PNL dacă acesta "va fi o reprezentare corectă şi o interpretare corectă la comunicatul Departamentului de stat".

În acelaşi timp, Băsescu a ţinut să sublinieze că, dacă ar mai fi fost preşedinte, ar fi reacţionat în situaţia creată în urma schimburilor de comunicate între Departamentul de stat al SUA şi preşedinţii celor două Camere.

"Aş fi reacţionat. Rău. La adresa celor doi. (...) Avem o diplomaţie la pământ. Aceste legi au generat fiori şi la Bruxelles şi la Washington. Guvernul trebuia să transmită tuturor ambasadorilor din ţărilor NATO şi UE ce intenţionează să facă", a subliniat fostul şef de stat.

Cum interpretează Băsescu reacţia SUA

În opinia fostului preşedinte, România este în situaţia în care riscă să deterioreze nişte relaţii "pentru proastă şi defectuoasă înţelegere a modului cum lucrează guvernul Statelor Unite".

"Prin comunicatul purtătorului de cuvânt al Departamentului de stat nu se interzice discutarea acestor legi sau nu ni se cere interzicerea discutării acestor legi, ci are două semnificaţii principale - prima este legată de neîncredere. Este o expresie a neîncrederii. Al doilea element esenţial al comunicatului este că face referire la prevederile din proiectul transmis de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. (...) Nicidecum nu este vorba despre o interdicţie dată Parlamentului, aşa cum încearcă unii să interpreteze comunicatul sau cum se răţoiesc cei doi - Tăriceanu şi Dragnea - că Parlamentul e suveran. Comunicatul Departamentului de stat nu pune sub semnul întrebării suveranitatea Parlamentului, dimpotrivă, sugerează să se dea atenţie unor prevederi din pachetul elaborat de Tudorel Toader", a apreciat Băsescu.

Potrivit liderului PMP, Departamentul de stat al SUA "ştie cu cine are de-a face", iar când se trimit informările despre România pe tema justiţiei există toate consemnările de activitate ale partidelor.

"Şi Departamentul de stat nu poate să nu-şi amintească că actualul PSD, alături de PNL, până nu demult spuneau "Nu avem toată puterea până nu avem justiţia". Ei ştiu că acesta este partidul care, alături de liberali, voia să captureze justiţia în 2012 prin suspendarea preşedintelui, a fost laitmotivul suspendării - Băsescu ne bagă la puşcărie şi nu avem puterea până când nu putem mâna pe justiţie. Doi - nu faceţi o comisie specială când aveţi comisii ordinare care pot lucra pe legile justiţiei, care într-adevăr trebuie modificate anumite puncte. Or faptul că a apărut o comisie specială a fost de natură să alerteze Departamentul de stat, cu atât mai mult cu cât în fruntea acestei comisii este domnul Iordache, care în prima parte a anului şi-a aşezat galoanele de luptă împotriva justiţiei prin celebra Ordonanţă 13. Mai mult, semnatarii acestei misive către Departamentul de stat n-au cum să nu fie o carte de vizită extrem de negativă. Un condamnat - Dragnea - deci un condamnat - îi scrie Departamentului de stat, iar celălalt, când era prim ministru, striga sus şi tare să retragem trupele din Irak. (...) Îngrijorarea sporeşte, pentru că Departamentul de stat ştie foarte bine că partidul care acum stă cu justiţia în gură - PNL - era partenerul PSD-ului când obiectivul major era să captureze justiţia ca să aibă putere. Deci acest PNL, care dintr-o dată a devenit un apărător necondiţionat al justiţiei, este parte din istoria recentă a luptei împotriva justiţiei", a afirmat Băsescu.

Fostul preşedinte a concluzionat că suveranitatea Parlamentului nu este atacată de comunicatul Departamentului de stat al SUA.

"În schimb, vine şi susţine parteneriatul strategic pentru secolul XXI semnat la Washington în 2012 în care avem şi articol în care ne angajăm să respectăm statul de drept, să-l consolidăm şi articol în care vorbeşte despre respectarea drepturilor fundamentale. Acesta este sensul acestui comunicat, el trebuie privit cu responsabilitate şi la dimensiunea la care el este în realitate cu privire la ce cere Departamentul de stat Parlamentului României — să corecteze articolele care sub îndrumarea fostului judecător de CCR şi membru al comisiei de la Veneţia, Tudorel Toader, articolele pe care acest domn le-a introdus în proiectele de revizuire a legislaţiei justiţiei. SUA au primit contractul Bechtel şi asta nu l-a scutit nici pe Adrian Năstase să piardă alegerile, nici pe Adrian Năstase de puşcărie. Şi Mitrea a făcut între timp, deci SUA nu se cumpără cu contracte, dar trebuie să recunosc, pentru că văd această discuţie sau mici interpretări, prin parteneriatul strategic ne angajăm să ne compatibilizăm armamentele", a conchis Băsescu.

Reamintim că reacţia dură a Departamentului de Stat al SUA faţă de propunerile de modificare a legilor Justiţiei a primit un răspuns contondent din partea liderilor coaliţiei PSD-ALDE, care se află în fruntea celor două camere ale Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne