Băsescu o acuză pe Kovesi că pune presiune pe judecătorii CCR

Fostul şef al statului, Traian Băsescu, cataloghează drept mincinoase şi propagandistice afirmaţiile şefei DNA legate de dinamitarea dosarelor vizând abuzul în serviciu în urma unei decizii a CCR.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Băsescu a caracterizat, marţi, afirmaţia procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi - care a susţinut că 865 de dosare de fraude în achiziţii publice ar putea fi dinamitate dacă CCR va declara neconstituţionale prevederile legale vizând abuzul în serviciu - ca fiind de natură să pună o presiune "incorectă" pe Curtea Constituţională, relatează Agerpres. Mai mult, declaraţia lui Kovesi este propagandistică şi mincinoasă, crede Băsescu.

"Este o afirmaţie propagandistică şi mincinoasă. E dincolo de orice limită să faci asemenea observaţii sau să încerci să intimidezi Curtea Constituţională spunând că se închid 865 de dosare. (...) Unii au o plăcere sadică să pună cătuşe. Din această plăcere, îi vezi pe unii la televizor — unii, unele — când vorbesc de cătuşe, li se zdruncină tot trupul de bucurie. Ca să fie abuz în serviciu, trebuie să fie intenţie, trebuie să fie încălcarea legii, trebuie să fie folos necuvenit. Dacă astea 865 de dosare de care spune doamna Kovesi au în interiorul lor intenţie, încălcarea legii şi folos necuvenit este abuz în serviciu. Deci dacă procurorii le-au făcut bine, nu se închide niciun dosar. Asta este presiune incorectă pe Curtea Constituţională", a declarat Băsescu, la România TV.

Cât despre faptul că ar avea un interes în dezincriminarea abuzului în serviciu pentru ca protejata sa, Elena Udrea să scape de astfel de acuzaţii, fostul şef al statului a afirmat că aceasta se confruntă cu alte acuzaţii şi chiar dacă una dintre ele este de abuz în serviciu, ea este "nesemnificativă".

Reamintim că în contextul în care abuzul în serviciu a ajuns pe masa CCR, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi a declarat ieri că la ora actuală, procurorii DNA au în lucru 865 de dosare de fraude în achiziţii publice care, în general, vizează infracţiuni de abuz în serviciu. Dacă acest tip de infracţiune dispare, consecinţele vor fi dezastruoase.

"Astăzi, noi avem în lucru 865 de dosare care au ca obiect fraudă în achiziţii publice şi, în general, în aceste dosare sunt infracţiuni de abuz în serviciu. (...) Vom vedea dacă această infracţiune va fi dezincriminată sau va fi scoasă din legislaţie. Noi nu o să putem face investigaţii, vom face investigaţii pe alte tipuri de infracţiuni care rămân în competenţa DNA.

Dar nu procurorii trebuie să fie îngrijoraţi aici, noi investigăm faptele care ne sunt date în competenţă de legiuitor, care rămân în competenţă după decizii ale Curţii Constituţionale. Cetăţenii trebuie să se întrebe şi să fie îngrijoraţi dacă în România în acest moment (...) ne permitem ca stat, ca astfel de infracţiuni care cauzează prejudicii de milioane de euro să le investigăm sau nu", a declarat Kovesi, citată de Agerpres.