Băsescu: "Participarea premierului la ceremonie simbolizează solidaritatea guvernamentală"

Preşedintele Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut o declaraţie de presă, astăzi, la ora 19.30, referitor la anularea ceremoniei de depunere a jurământului de către noul ministru al Bugetului, motivul anulării fiind absenţa premierului.

Băsescu a decis amânarea ceremoniei de depunere a jurământului de investitură a lui Darius-Bogdan Vâlcov în funcţia de ministru delegat pentru Buget programată pentru miercuri, 27 august a.c., la ora 18.00, la Palatul Cotroceni, după ce prim-ministrul României a renunţat să mai participe la eveniment.

Potrivit preşedintelui, este prima dată când o ceremonie de investire a unui ministru, convenită în prealabil cu cabinetul premierului, nu mai are loc.

Filmul evenimentelor

Preşedintele a expus firul evenimentelor, arătând că pe 19 august a primit de la premier propunerea scrisă de nominalizare a lui Darius Vâlcov la Buget. "Pe 20 august, seara, a venit la cabinet. Pe 21 august am avut toate informările, drept pentru care pe 25 august, plecând de la premisa reală că toate informaţiile primite despre Vâlcov le-a primit şi premierul, i-am transmis o scrisoare în care făceam referire la aceste informaţii şi-l rugam să-mi comunice dacă-şi menţine propunerea. Mi-a răspuns tot pe 25 august".

Potrivit lui Băsescu acesta a primit un răspuns evaziv, în care Ponta nu şi-a asumat direct menţinerea propunerii. "Ca urmare a adresei dvs, va retransmit în copie cererea de numire în funcţie a dlui Darius Vâlcov", a notat Traian Băsescu arătând că a interpretat răspunsul ca pe o eschivă de menţinere în clar a propunerii iniţiale.

"Mi-a stârnit dubii, dar am mai aşteptat până pe 27 august, deci încă 2 zile, iar azi-dimineaţă am emis decretul de nominalizare, dat fiind că am dreptul să refuz doar o dată. În jurul orei 14:00, înainte cu câteva minute s-a publicat în Monitorul Oficial, iar la ora 14:00 a fost contactată Cancelaria Premierului pentru a conveni ora şi data. Propunerea noastră a fost azi, ora 18:00, şi premierul a acceptat-o" adăugat preşedintele.

"La ora 17:50 am primit de la cabinetul premierului informaţia că premierul nu participă la ceremonie, invocând alt program, şi că l-a delegat pe vicepremierul Oprea să participe. Sigur că mi s-a părut neserios modul în care am fost anunţat, cu 10 minute înainte de ceremonie, dar mi s-a părut şi o neasumare publică pentru nominalizarea făcută, pe care am legat-o de neasumarea nominalizării. Mi-a fost foarte greu să accept derularea ceremoniei, pentru că în afară de simpla respectare a Art 104 din Constituţie, mi-a fost foarte greu să accept că premierul nu este (prezent n.red.) după ce mi-a dat un răspuns evaziv", a mai arătat preşedintele Traian Băsescu.

La privatizarea CFR Marfă era plecat la Miami cu bona. În marţea neagră era plecat în Brazilia şi se tupila după nişte stâlpi de rezistenţă să-i iasă în cale lui Obama. Mâine va fi întâmplător în Turcia când se va da OUG cu primarii migratori

"O chestiune de simbolistică"

Potrivit preşedintelui, participarea premierului la ceremonie simbolizează solidaritatea guvernamentală. "Nu am fost dispus să renunţ la această simbolistică, instalată de 25 de ani şi nu-mi rămâne decât să aştept un moment în care putem conveni reorganizarea ceremoniei în prezenţa premierului. Prezenţa premierului înseamnă ca-şi asumă nominalizarea făcută. Nu e vorba de faptul că Darius Vâlcov e urmărit penal: nu e şi nu vreau să se speculeze. Dar e vorba de fapte petrecute în timpul mandatului de primar, sesizate la diverse parchete, şi vreau să văd ce se întâmplă, în ce stadiu sunt".

Traian Băsescu a declarat că anularea prezenţei premierului este "un fel de fugă de răspundere, şi nu e prima dată".

"La privatizarea CFR Marfă era plecat la Miami cu bona. În marţea neagră era plecat în Brazilia şi se tupila după nişte stâlpi de rezistenţă să-i iasă în cale lui Obama. Mâine va fi întâmplător în Turcia când se va da OUG cu primarii migratori", a mai declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai notat că ceremonia nu se va desfăşura decât în prezenţa premierului, "chiar dacă în Constituţie scrie că se desfăşoară în faţa preşedintelui. S-a creat o cutumă şi cer să fie respectată şi de Victor Ponta".